HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Griekenland in de ban van belastingontduikers

 

ATHENE, VR 2 NOV 2012 - De Griekse onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis is vrijgesproken nadat hij een oude lijst van 2.000 Griekse rekeninghouders in Zwitserland had gepubliceerd. Hij werd ten onrechte verdacht van privacyschending.


Tijdens de rechtszaak van afgelopen donderdag zei Vaxevanis dat er geen enkel bewijs is dat de aanklacht kan ondersteunen. Zijn advocaten voegden eraan toe dat niemand op de lijst had geklaagd dat zijn of haar privacy was geschonden. Vaxevanis denkt dat hij om politieke redenen werd vervolgd. Velen op de lijst zijn volgens hem vrienden van politici.

De gegevens waren in 2010 al gelekt door een klokkenluider, een werknemer van de Britse HSBC-bank in Genève. De toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde gaf de lijst vervolgens aan de Griekse regering, maar die deed daar helemaal niets mee. Vaxevanis wil dat Griekse politici worden vervolgd voor het geheim houden van de lijst met belastingontduikers.

Eind deze zomer werd de huidige minister van Financiën van Griekenland, Yannis Stournaras, in een interview gevraagd naar de voortgang bij het onderzoek van de 'lijst Lagarde'. Hij moest bekennen dat hij geen idee had waar die gebleven was en wat er sinds 2010 mee is gebeurd. Na een paar weken meldde zijn voorganger en partijleider van coalitiepartij Pasok, Evangelos Venizelos, een exemplaar in bezit te hebben.

De gang van zaken roept grote verontwaardiging op bij Griekse burgers, voor wie ieder moment een volgende lastenverzwaring kan worden afgekondigd. Zij hebben sterk de indruk dat er te weinig wordt gedaan om vermogende Grieken, die hun geld wegsluizen, aan te pakken. De lijst bevat onder andere namen van succesvolle Griekse ondernemers, artiesten, journalisten, artsen, medewerkers van het ministerie van Financiën en een aantal politici.- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - November 04, 2012 - 01:15 am
....

http://www.youtube.com/watch?v=xkHfKjwPHXo ....

....


Groeneveld - November 02, 2012 - 10:29 pm
....

helaas

niet alleen Griekenland

in de ban van belastingontduikers

and from freedom to fascism : over and over again

....
Home


 

.

.