HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Starbucks UK under attack
 

LONDEN, MA 10 DEC 2012 - Ruim vijftig vestigingen van Starbucks in Engeland werden zaterdag overspoeld door actievoerders. De Amerikaanse multinational ligt onder vuur omdat het bedrijf nauwelijks belasting afdraagt aan de Britse staatskas.


In totaal zo'n 2000 actievoerders stonden in steden als London, Glasgow, Belfast, Liverpool, Sheffield en Portsmouth met spandoeken ('Starbucks zuigt - contant geld uit het Verenigd Koninkrijk') voor talloze koffiewinkels. Ze schreeuwden leuzen als 'Betaal belasting, of we zullen jullie sluiten' en bezetten verschillende vestigingen. Agenten verhoogden de pret door linies te formeren voor diverse vestigingen, waardoor de klanten niet naar binnen konden.

"Het is een schande dat de overheid toestaat dat grote multinationals als Starbucks er voor kiezen geen belasting te betalen, waardoor in ons land gesneden moet worden in voorzieningen als blijf-van-mijn-lijfhuizen en crisiscentra", zegt Sarah Greene van de actiegroep UK Uncut. De multinational heeft geprobeerd de acties te voorkomen middels een donatie van 20 miljoen pond aan achterstallige belasting, maar dat mocht niet baten.

In oktober maakte persbureau Reuters bekend dat Starbucks, zonder een wet te breken, de afgelopen jaren nauwelijks belastingen in Groot-Brittannië heeft betaald. Verscheidene belastingconstructies maken het mogelijk dat het bedrijf zijn activiteiten in het land als verliesgevend kon rapporteren, terwijl ze in werkelijkheid wel winst opleverden.

Starbucks opende in 1998 zijn eerste koffiewinkel in Groot-Brittannië. Inmiddels heeft de multinational 735 zaken in gebruik met een totaalomzet van 3 miljard pond waarover in al die jaren slechts 8,6 miljoen pond aan vennootschapsbelasting werd betaald. De laatste drie jaar is de Britse Starbucks zelfs verliesgevend in de UK en is er helemaal geen vennnootschapsbelasting betaald.

Het Amerikaanse concern ontweek de Britse belasting via een brievenbusfirma in Amsterdam. Starbucks Coffee EMEA BV is gevestigd op het adres Accraweg 19 in Amsterdam. Deze Amsterdamse Starbucks-onderneming vormt volgens Reuters de spil in een fiscale sluiproute waardoor de Britse fiscus miljoenen misloopt en Britse concurrenten van Starbucks worden gedupeerd. De koffieketen uit Seattle volgt dezelfde fiscale weg als Google, Microsoft en vele andere Amerikaanse tech-ondernemingen. En die weg leidt via Nederland.

De koffiebonen worden ingekocht door een Starbucksdochter in Zwitserland. Die verkoopt die bonen aan de Starbucks-vennootschap in Amsterdam, die ervoor moet zorgen dat de bonen ergens gebrand worden. Vervolgens gaan ze van Amsterdam naar vestigingen in onder andere Engeland. De koffiehuizen in Groot-Brittannië moeten dus betalen voor de bonen aan Starbucks Nederland. Dat vraagt zo veel voor de geleverde diensten, dat er geen geld achterblijft in de UK.
- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Groeneveld - December 16, 2012 - 08:30 pm
....

kijk uit janneman

voor jij het weet ben jij een landverrader

traditioneel overwegend blank joods christelijk crimineel nederland

weet jou dan wel te vinden en met jou af te rekenen

....


Janneman - December 14, 2012 - 05:49 am
Je wil niet weten hoeveel Nederlandse bedrijven op Guernsey of Cyprus staan geregistreerd en dus hier geen belasting betalen. Neem bijvoorbeeld Specsavers... Ook van prinses Christina werd beweerd dat ze haar zaakjes belastingvrij via Guernsey doet. En die truc heeft ze natuurlijk niet van een vreemde, als je begrijpt wat ik bedoel...


Groeneveld - December 10, 2012 - 08:23 pm
....

UK under kill & attack

krijgen een koekje van het eigen deeg

schreeuwen leuzen als

'betaal belasting,

of we zullen

= jullie is jodenvolk =

sluiten' en bezetten

1914 - 1918 .... 1940 - 1945 .... 2012 - ....

agenten verhoogden evenals destijds in het door de NAZI's gedomineerde duitsland de pret
door linies te formeren voor diverse vestigingen,
waardoor de klanten niet naar binnen konden

psychological warfare :

het is een schande dat de overheid toestaat
dat grote multinationals als Starbucks
er voor kiezen geen belasting te betalen,
waardoor in ons land gesneden moet worden in voorzieningen
als red-light-district en blijf-van-mijn-lijf-huizen en crisiscentra ....

....


Groeneveld - December 10, 2012 - 08:11 pm
....

communisme - socialisme

gekozen volk uit het volk afkomstig

en geen gokverslaafde liberale casino kapitalisten

....
Home


 

.

.