HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Winning schaliegas ter discussie
 

DEN HAAG, DO 8 SEP 11 - Komende week debatteert de Tweede Kamer over de plannen om in 2012 proefboringen naar schaliegas uit te laten voeren. Tegenstanders vrezen de nadelige milieueffecten vanwege de toepassing van chemicaliën en het vrijkomen van methaan.


De milieueffecten van schaliegaswinning zijn nog onbekend. GroenLinks wil daarom dat de plannen voor proefboringen naar schaliegas, die volgend jaar in Brabant plaats zullen vinden, in de ijskast worden gezet. Eerst moeten de schadelijke effecten op het milieu onderzocht en bekend zijn voordat gestart kan worden met deze controversiële manier van gaswinning.

Op 14 september vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over het boren naar schaliegas in Nederland. Frankrijk heeft inmiddels een totaalverbod afgekondigd op hydraulisch fractureren, een techniek die onderdeel uitmaakt van schaliegaswinning. Om schaliegas uit de diepe steenlagen te krijgen, moeten honderden chemicaliën in de grond worden gepompt. Dit kan vermengd raken met drinkwater.

Er is weinig toezicht op de toegepaste soorten chemicaliën. Van der Hoeven, voormalig minister van Economische Zaken, zei er vorig jaar naar aanleiding van schriftelijke Kamervragen het volgende over: "De samenstelling van de chemicaliën is vaak bedrijfsgeheim, omdat deze mede het succes en de effectiviteit van het 'kraken' bepaalt. De concurrentie op deze markt is groot."

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de manier van winning en de daarbij gebruikte chemicaliën ernstige gevolgen kunnen hebben voor het milieu, zoals van het Tyndall Centre, de Cornell University en een rapport van het Europees Parlement. De winning van schaliegas is onder meer omstreden omdat tijdens het proces methaan kan vrijkomen. Dit broeikasgas is 23 keer zo schadelijk als koolstofdioxide. Het onderzoek van het Post
Carbon Institute concludeert dat er op of bij de boorlocatie gebruik maakt van het zogenaamde 'fracking',
concentraties methaangas 17 maal hoger zijn dan toegestaan.

Eén van de gemeenten waar in 2012 begonnen zal worden met proefboringen is Boxtel, waar dinsdag een motie van D66 het niet gehaald heeft. Hierin werd gevraagd om door middel van een referendum het draagvlak voor de proefboringen onder de inwoners te peilen. Wethouder Peter van de Wiel gaf aan de volksraadpleging af te wijzen: “Daarmee zouden we de bevolking het idee kunnen geven nog invloed te kunnen laten uitoefenen op de proefboring. De inspraakprocedure is echter doorlopen en de vergunning verleend. Alleen de rechter kan de vergunning nog vernietigen."

Daarnaast lijkt de gemeente Boxtel zelf weinig invloed uit te kunnen oefenen op het project. Dat bleek uit een brief van de VVD-fractie van de Provinciale Staten, waarin een uitspraak van minister Maxime Verhagen aan bod kwam. De minister zou ten overstaan van de Tweede Kamer hebben gezegd dat hij een beslissing van de gemeenteraad te allen tijde kan overrulen. De overheid heeft met Energie Beheer Nederland (EBN) 40 procent aandelen in de bedrijven Cuadrilla, DSM en Queensland die schaliegas winnen.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  



Home


 

.

.