HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Terugkeer JP Coen
niet doen'
 

HOORN, DO 22 SEP 11 - Er woedt in Hoorn nog immer een verwoede strijd rond de vraag of het omver gereden standbeeld van JP Coen teruggeplaatst moet worden. Inmiddels is ook de lokale SP tegenstander van terugplaatsing.


Het statige standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, sinds 1893 gesitueerd op de Roode Steen, het centrale plein van Hoorn, is sinds decennia mikpunt van kritiek. Coen wordt in geschiedenisboeken geëerd om zijn roemruchtige daden als VOC-vaarder, maar onderbelicht zijn de massamoorden waar de man in de 17e eeuw verantwoordelijk voor was. Gebiedsuitbreiding in Indië kostte aan duizenden mensen het leven. Ook leidde hij een expeditie op de Banda-eilanden waarbij hij bijna de volledige inheemse bevolking liet uitmoorden.

Voor tegenstanders van het standbeeld was 16 augustus van dit jaar een heuglijke dag, nadat het omstreden standbeeld door een vrachtwagen van zijn sokkel werd gereden. Het beschadigde rijksmonument dient gerepareerd te worden voordat het mogelijk in november wordt teruggeplaatst. Mogelijk, want tegenstanders roeren zich en nemen de gelegenheid te baat initiatieven te starten om 'massamoordenaar' Coen voor eens en altijd uit het Hoornse straatbeeld te weren.

Onder de kop 'Ja voor Hoorn. Nee tegen Coen' zijn zij op internet een petitie gestart. “Nederlanders die onderdak bieden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag constateren dat ons land een modderfiguur slaat als de gemeente Hoorn eer bewijst aan genocidepleger J.P. Coen door diens gevallen standbeeld terug te zetten op zijn sokkel”, melden de initiatiefnemers. Zes weken na de start van de petitie is het aantal ondertekenaars teleurstellend: 267.

Als reactie is een voorstander van terugplaatsing op zijn beurt een petitie gestart. De initiatiefnemer constateert "dat medelandgenoten een modderfiguur slaan door een petitie te starten, om te voorkomen dat een standbeeld word teruggeplaatst!" De petitionaris wil dat Coen na reparatie terugkomt in het centrum van Hoorn. De voorstanders van JP Coen hechten kennelijk meer geloof aan het nut van een digitale petitie: 576 ondertekenaars tot op de dag van vandaag.

Maar de tegenstanders ondernemen meer. Een groep inwoners van Hoorn roept het Rijk op gebruik te maken van zijn adviesrecht om te voorkomen dat het standbeeld wordt teruggeplaatst. Ze stellen dit in een open brief aan het ministerie van Algemene Zaken. “Als het Rijk zich onthoudt van advies, stemt het er stilzwijgend mee in dat een volkerenmoordenaar middels een standbeeld wordt geëerd”, aldus de briefschrijvers.

Stichting In Den Beginne daarentegen wil het standbeeld weer terug op zijn sokkel, maar wél op een andere locatie, namelijk de landtong van het Visserseiland. De stichting heeft in de loop der jaren een serie beelden van respectabele kunstenaars geplaatst weten te krijgen op de landtong, en er is nog ruimte voor meer beelden. Het kritische tekstbordje met nadere informatie over Coen, dat al in de maak is, kan dan toegevoegd worden.

Naar aanleiding van alle commotie is nu ook de lokale afdeling van de SP om. De partij, aanvankelijk voorstander van terugkeer van Coen, is gedraaid. “Na de 'val van Coen' staan de zaken er ineens heel anders voor”, meldt de partij. De SP pleit er nu voor het beeld na de restauratie niet te herplaatsen op de Roode Steen, maar het standbeeld te verkassen naar bijvoorbeeld de binnentuin van het Westfries Museum.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.