HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

  

  Manifestatie tegen het grootkapitaal
  AMSTERDAM, ZO 18 SEP 11 - Dit weekeinde werd, als onderdeel van een mondiale antibanken manifestatie, een tentenkamp ingericht op het Beursplein in Amsterdam. Door onder meer aanhoudende regen kwamen weinig mensen af op de actiefestatie.


Om te demonstreren tegen de macht en hebzucht van bankiers was het plan om, naar voorbeeld van Caïro en Madrid, op 17 en 18 september protestmarsen en bezettingsacties te houden in het financiële hart van onder meer New York, Seattle, Berlijn, Frankfurt, Madrid, Barcelona, Parijs, Brussel, Tel Aviv en Athene.

Zo ook in Amsterdam waar mensen 'een vuist wilden maken tegen de financiële markten' door het Beursplein voor een etmaal als camping in gebruik te nemen. De organisatie (o.a. Internationale Socialisten, ROOD Amsterdam, AGA, autonome groepjes en niet-partij gebonden individuen) bestempelde het als een bezettingsactie.

Van een daadwerkelijke bezetting was geen sprake. De effectenbeurs is dicht in het weekend en er was door het stadsdeel Centrum een vergunning afgegeven om tot zondagavond legaal te bivakkeren. Daarna moest het plein weer vrij zijn. Vermoedelijk opdat maandag vooral niet het uitzicht vanuit de naast gelegen effectenbeurs vernaggelt wordt door een groepje demonstranten die het gegraai van bankiers aan de kaak stellen.

Zaterdag rond het middaguur werden de eerste tenten opgezet. Ondertussen werd een groep van enkele tientallen deelnemers en passanten vermaakt met een alternatieve Troonrede in het kader van een Beatrix-sketch, gevolgd door enkele toespraken.

's Avonds stonden er twee keer zoveel tenten opgesteld en was de hoofdtent als huiskamer ingericht met bankstellen waar het gezellig druk was. In de ernaast gesitueerde voedselkeuken konden deelnemers hun prakkie halen. Aan de zijde van het Damrak hadden de pleinkampeerders hun territorium afgebakend middels een aaneenschakeling van spandoeken die op veel bekijks kon rekenen.

Het plan was om zondagmiddag een demonstratie door de binnenstad te houden richting het Museumplein, hetgeen door een te lage opkomst afgeblazen werd vanwege plensbuien. Teleurgesteld begon men rond half twee het tentenkamp af te breken.

In New York hoopte de organisatie van Occupy Wall Street op 20.000 deelnemers om met tenten, keukens en vreedzame blokkades een Amerikaanse versie van het Tahirplein in Caïro na te maken in het hart van het financiële centrum in Manhattan. Uiteindelijk kwamen ruim duizend demonstranten opdagen tijdens de 'Day of rage' die gericht was tegen 'de inhaligheid en corruptie van de rijken in de VS'.

De politie had vooraf met hekken vrijwel alle toegangswegen voor de New York Stock Exchange en de Federal Hall in Wall Street afgesloten. Daarmee werd het doel van de bezettingsactie goeddeels in de kiem gesmoord. Het door de politie beschikbaar gestelde gebied naast de effectenbeurs werd niet door de activisten in gebruik genomen. Daarentegen hielden ze enkele optochten elders in Wall Street en trokken daarna op naar Trinity Place om aldaar hun tenten op te zetten.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Spirit Of Squatters Collective TV - September 20, 2011 - 02:12 am
Tentenkamp Beursplein.Yes We Camp. Viedeo
Hier om te zien.

Spirit Of Squatters Collective : This is solidarity action (like most of our videos). The solidarity is stronger when it is seen by as many people as possible.So...Please use it ! Pass this info to everybody who could be interested !!!
Feel free to embed,link it,send it,screen it etc. Use it=don't loose it. Reclaim the media with us !

... So get inspired. TOGETHER WE ARE STRONGER !!!
www.youtube.com/user/spiritofsquatters
Spirit Of Squatters Collective is always trying to report and support good things what are happening around us. We trying dayly show You some news. Our goal is to do it daily but 1st we can not be everywhere and 2nd We don't have enough time mainly to edit ( there are many projects waiting for their time...) That's why we waiting for You to help us support good things with our video channel and with creating independent media.

and that's few words from our pages:
With our activities we want to make this world a better place.Reclaim the media with us.Feel free to use our videos.Now all up to you !!!Real life is beginning when you turn off the tv, computer. See you on the streets in actions !!!

WATCH! READ! THINK! REALIZE! TALK! COMMUNICATE! LISTEN! DEFEND! DESTROY! CREATE! CHANGE! GET INSPIRED! UNITE! RECLAIM MEDIA WITH US! JOIN US! FIGHT FOR YOUR RIGHTS! LOVE !!! SQUAT!

- E-Mail: mgriks(at)gmail.com Website: our media
Home


 

.

.