HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Wapenbeurs Londen zwaar onder vuur
 

LONDEN, DI 13 SEP 2011 - De grootste militaire wapenbeurs ter wereld, DSEi, heeft dinsdag in Londen zijn deuren geopend. Tot woede van vredesactivisten en antimilitaristen die druk in de weer zijn het wapentuig uit de stad te verbannen.


Op de Defence and Security Equipment International exhibition (DSEi) wapenbeurs zijn regimes als Saudi-Arabië en Bahrein door de Britse regering uitgenodigd wapentuig aan te schaffen. Stop The Arms Fair, een gelegenheidscoalitie van antimilitaristische groeperingen, wil dat de wapenbeurs verboden wordt. Dit statement wordt de komende dagen uitgedragen middels uiteenlopende protestacties.

Nog voordat DSEi op het evenementencomplex ExCel in de Docklands van Oost-Londen van start ging, was tegenover het gebouw een groot spandoek van twaalf meter zichtbaar met de leus Destroy DSEi, de aftrap voor een golf van protestacties. Zo verzamelden dinsdagochtend tientallen demonstranten zich in het centrum van Londen op Bank Junction voor de 'Bikes Not Bombs' betoging op de fiets.

Onderweg naar de wapenbeurs trokken ze de aandacht door lawaai te maken. Niet veel later werd een van de betogers bij het Custom House station, nabij DSEi, aangehouden wegens belediging. Hij zou hooggeplaatste bezoekers van de wapenbeurs de boodschap 'Ga naar huis, stelletje tuig!' toegeschreeuwd hebben. Min of meer tegelijkertijd waren harde explosies en oorlogsgeluiden hoorbaar die activisten uit speakers lieten schallen.Die-in


Actievoerders wisten de ingang aan de westzijde van de beurs gedurende enige uren te blokkeren. Eerst door een die-in, waarbij men op straat voor 'lijk' gaat liggen, gevolgd door te gaan dansen. De ME moest er aan te pas komen om de menselijke versperring ongedaan te maken. Ondertussen werd ook de toegang van het nabij gelegen Royal Victoria Station geblokkeerd.

Het afgelopen weekeinde liep het Britse marineschip HMS Dauntless, dat op de Thames onderweg was naar de wapenbeurs, vier uur vertraging op door toedoen van antimilitaristen. Met behulp van zes kajaks hinderden de actievoerders het marineschip dusdanig dat deze geregeld vaart moest minderen. Uiteindelijk trad de politie op door vijf actievoerders met boot en al uit het water te halen. Tot aanhoudingen kwam het niet.

De komende dagen staan nieuwe acties en demonstraties op de agenda, van groeperingen als Disarm DSEi, Campaign Against the Arms Trade (CAAT), Pax Christi UK en Stop The War Coalition. Zo vinden er woensdag diverse protestmarsen plaats uit verschillende delen van Londen naar het ExCel terrein.


Blokkade aan de westzijde van de wapenbeurs


Aanvankelijk vaardigde de politie op 3 september een demonstratieverbod van een maand uit in Oost-Londen. Dit omdat de extreem-rechtse English Defence League een betoging wilde houden in Tower Hamlets. Het demonstratieverbod gold verder voor de wijken Hackney, Islington, Waltham Forest en Newham, waar de wapenbeurs wordt gehouden. Het verbod werd opgeheven nadat een advocatenkantoor dreigde met een rechtszaak.

Op de tweejaarlijkse militaire wapenbeurs DSEi bieden 13.000 wapenproducenten, waarvan de helft afkomstig is uit Engeland, hun oorlogstuig aan ten overstaan van 25.000 geïnteresseerden. De Britse overheid heeft dit jaar meer dan 60 landen uitgenodigd. Daar zitten minstens 14 totalitaire regimes tussen. Ook Saudi-Arabië en Bahrein staan op de gastenlijst. De Al-Khalifa dynastie in Bahrein heeft recentelijk nog met hulp van Saudi-Arabië tientallen burgers vermoord bij het de kop indrukken van demonstraties.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.