HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Illegale bajesboten voor illegalen
 


Foto's Roeben VKN


ZAANDAM, ZA 10 SEP 11 - De bajesboten liggen illegaal in de wateren van Zaandam nu de vergunning hiervoor sinds 5 september verlopen is. Actievoerders eisen de sluiting van het detentiecentrum en hielden donderdag een lawaaiactie o.m. bij het stadhuis van Zaanstad.


Op 5 september jl. verliep de tijdelijke bestemming voor de detentieboten gelegen in de Isaac Baarthaven van Zaandam. De wrange ironie is dat volgens Nederlandse wetgeving de daar opgesloten illegalen nu in een illegaal detentiecentrum verblijven. Conform de wet, artikel 3.22 Wet Ruimtelijke Ordening (WRO), dienen de bajesboten per direct gesloten te worden.

Maar de gemeente wil de termijn van bestemming verlengen, waarmee het college van B&W zich in een onmogelijke juridische positie heeft gemanoeuvreerd. Artikel 3.22 WRO voorziet niet in een verlenging van de geldigheidsduur van de ontheffing. Illegale praktijken van het college Burgemeester en Wethouders.


Gemeentehuis Zaanstad


Afgelopen donderdag besprak de Zaanse politiek het omstreden plan. Reden voor tegenstanders van vreemdelingendetentie om in actie te komen. Voorafgaand wordt eerst een solidariteitsactie gehouden bij de bajesboten zelf. Georganiseerd door de Zaanse Anarchistische Groep (ZAG) verzamelden aan het begin van de avond een dertigtal actievoerders zich op het bedrijventerrein aan de overzijde van het drijvende detentiecentrum voor mensen zonder verblijfsvergunning.

Aangekomen bij de kade blijkt het hekwerk afgeschermd te zijn met metalen platen waardoor de bajesboten voor een groot deel aan het zicht onttrokken zijn. Dit wordt creatief opgelost door het plaatwerk als klankkast te gebruiken voor het maken van kabaal. Gecombineerd met fluitjes, gejoel, megafoons, geïmproviseerde trommels, keukengerei en een sirene, klinkt het geluid oorverdovend en duidelijk hoorbaar voor de gedetineerden.

De actievoerders krijgen vervolgens versterking van AFA Fryslan waardoor het aantal decibel verder omhoog wordt geschroefd. Felrood en metersgroot is hun spandoek, die over de hekken naast de andere spandoeken wordt gehangen, duidelijk zichtbaar vanuit de bajesboten. De mensen zonder papieren die daar vastzitten beantwoordden op hun beurt de solidariteitsactie met gezwaai.Geen mens is illegaal


De politie is dominant aanwezig. Op het water patrouilleert ze opzichtig tussen de kade en de bajesboten. Op het bedrijventerrein blijven de agenten in eerste instantie op gepaste afstand, waarna ze geleidelijk stapje voor stapje dichterbij komen om zich uiteindelijk pal achter de actievoerders te posteren. Niet bijster slim gelet op het kabaal. Vermoedelijk lopen er sindsdien een aantal Zaanse agenten met suizende oren rond.

Na een klein uurtje gaat het meerdendeel van de actievoerders later op de avond naar het gemeentehuis van Zaanstad voor een commissievergadering over het bestemmingsplan van de bajesboten. Zodra zij zich even na acht uur op het binnenplein hoorbaar maken, sluit de receptioniste in een overtrokken paniekreactie de toegangsdeur af. Om het vervolgens weer te moeten ontgrendelen omdat een aantal politici naar buiten wilen om de actie te ondersteunen, zoals fractievoorzitter van de SP Patrick Zoomermeijer.

De burgemeester echter durft vanwege de aanwezigheid van de demonstranten het stadhuis niet te betreden en de vergadering wordt tijdelijk geschorst. Sommige raadsleden staan buiten toe te kijken terwijl anderen op het balkon en achter de ramen vanaf de eerste verdieping de protestactie gade slaan. Enkele herriemakers zien kans om met een hit & run actie de gillende sirene, die al eerder bij de basjesboten haar dienst bewees, te laten schallen in de hal van het gemeentehuis.De sirene wordt opgewonden


De voorzitter van de commissievergadering, Louis Groen (PvdA), komt naar buiten en krijgt van de actievoerders een megafoon in de handen gedrukt om hem in de gelegenheid te stellen uitleg te geven over het gedraai en gekonkel van de PvdA rondom de bajesboten. In plaats daarvan presteert hij het om op betuttelende wijze de huisregels van het gemeentehuis op te sommen.

De actievoerders zijn volgens Groen welkom bij de vergadering maar moeten dan wel stil zijn. Het antwoord laat niet lang op zich wachten: de decibellen vliegen hem om de oren waarop hij afdruipt. De actievoerders splitsten zich in twee groepen om op verschillende fronten actie te kunnen voeren. Zowel bij de ingang als aan de linkerzijde van het gemeentehuis staan mensen te protesteren. Na zo'n driekwartier komt de demonstratie ten einde. Een agent in burger probeert nog met zijn agressieve gedrag de boel te laten escaleren maar de actievoerders happen niet op zijn provocatie.

Op 22 september stemt de gemeenteraad over het omstreden voorstel de bestemming voor de bajesboten te verlengen.

Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

nn21 - September 20, 2011 - 02:57 pm
vet goeie actie heb hem gemist maar elk mens is legaal op aarde dus ben er bij de volgende weer bij greetz en vrijheid voor ieder kind van ons aller moeder
Moeder Aarde de mama van elk mens en dier !!!!!!!
de aarde is van ons allemaal


Rob - September 12, 2011 - 10:02 pm
Prima aktie en fijn dat er nog mensen zijn die zich willen inspannen voor
de medemens.
Ga door en er zal reaktie komen !


Jan - September 11, 2011 - 08:35 pm
Het feit dat er voor zo een actie maar 35 man komen zegt genoeg dat jullie echt bijna alleen staan met deze acties.
De grote meerderheid van de mensen heeft deze over het algemeen criminele illigalen liever achter de tralies. *(ik ook)
Verder is deze gevangenis een impuls voor de zaanse en Noord Hollandse economie daar het werk verschaft aan zo een 200 mensen.
Jammer dat het verdwijnt in 2012.
Home


 

.

.