HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Tegenstanders JP Coen starten petitie
 

HOORN, DO 8 SEP 11 - Het in augustus van zijn sokkel gevallen standbeeld van de omstreden VOC-held Jan Pieterszoon Coen dient niet te worden terug geplaatst. Daarvoor zijn inwoners van Hoorn een petitie gestart.


Dinsdag 16 augustus was voor menig inwoner van Hoorn een heuglijke dag. De bestuurder van een kraanwagen veroorzaakte in het centrum van de stad een aanrijding met het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, met als gevolg dat het bronzen beeld pardoes van zijn sokkel viel. De gevallen voormalige zeeheld raakte beschadigd en zal, zo het er nu naar uitziet, in oktober weer worden teruggeplaatst.

Een bont gezelschap vierde die dinsdagavond een feestje bij de sokkel van de gevallen JP Coen. Lokale kunstenaars en historici, enkele geboren en getogen Horinezen, een lokale politicus en een bekende kunstenaar versierden de hekwerken rondom de sokkel en richtten een spotlight op het tijdelijk vervangende kunstwerk van Tinus D. Freakysteel.

Het standbeeld van Jan Pieterszoon is eigendom van de gemeente Hoorn en rijksmonument. Het staat sinds 1893 op de Roode Steen, het centrale plein van Hoorn. Ferdinand Leenhoff maakte het beeld in 1887 ter gelegenheid van het 300e geboortejaar van Coen. Van tijd tot tijd laait de discussie over de aanwezigheid van het standbeeld in het hart van Hoorn op. De reacties lopen uiteen van de wens om het beeld te verwijderen tot aanpassing van het tekstbord op de sokkel.

In juli behandelde de gemeenteraad een burgerinitiatief met het verzoek om als raad een standpunt in te nemen. De indiener vindt dat het standbeeld vanwege Coen's wrede daden ter discussie zou moeten staan. De indiener kwam met drie alternatieven, onder meer vervanging en een plaquette. De raad besloot het standbeeld op de Roode Steen te laten staan en de tekst op de sokkel zodanig aan te passen, dat daarin aandacht wordt besteed aan de schaduwkanten van de handelswijze van Coen.

Maar niet als het aan de tegenstanders van JP Coen ligt. Onder de slogan 'Ja voor Hoorn. Nee tegen Coen' zijn zij op internet een petitie gestart met als doel het standbeeld voorgoed uit Hoorn te weren. 'Nederlanders die onderdak bieden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag constateren dat ons land een modderfiguur slaat als de gemeente Hoorn eer bewijst aan genocidepleger J.P. Coen door diens gevallen standbeeld terug te zetten op zijn sokkel', melden de initiatiefnemers.

In geschiedenisboeken wordt JP Coen afgeschilderd als een degelijk, streng bestuurder. In die zin wordt zijn periode als gouverneur-generaal geprezen, maar aan zijn naam kleeft ook een wrange historie: de gebiedsuitbreiding in Indië in de zeventiende eeuw kostte duizenden mensen het leven. Zo droeg Coen op de opstandige stad Jacarta af te branden, waarna hij er Batavia stichtte. Ook leidde hij een expeditie op de Banda-eilanden waarbij hij bijna de volledige inheemse bevolking liet uitmoorden.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

H - September 21, 2011 - 06:52 pm
Dan zijn er nog meer beroemdheden, regeringsfunctionarissen, staatshoofden en noem maar op van Nederland die bloed aan hun handen hebben e.d. Dus de actie tegen de terugkeer is niet reėel en beperkt zich tot een klein stukje geschiedenis. Zo is er nog wel wat te slopen en foto''s en schilderijen van wanden in bekende en rijksgebouwen te halen als je dit initiatief ondersteund. Achterlijk initiatief dus. Laat J.P. Lekker op z'n sokkel staan. Goede actie gemeente Hoorn om J.P. terug te zetten.


Slapdoela - September 17, 2011 - 05:53 pm
Shijt hollander totaal niet trots op en daarna
wat heeft de nederlandse regering gedaan voor ambon
niets wel voor die javanen


Berry Grondhuis - September 11, 2011 - 10:35 am
Nu hij toevallig er toch af is kunnen ze hem beter eens weg houden. Ja Nederland moet eens durven te zeggen ja die heeft te veel bloed vergoten en mensen vermoord. Zet iets anders mooi er neer zeg.


Jorein Versteege - September 08, 2011 - 09:55 pm
Die Jan Pieterszoon Coen was een imperialistische veroveraar, die net als Koning Leopold door het westen vereerd wordt. Ik snap niet waarom er nog standbeelden staan van Nederlandse imperialisten?

Het is misdadig hoe wij landen zoals Indonesiƫ veroverde. Winst en hebzucht waren de drijfkracht. De VoC wou veel geld verdienen met de specerijen uit Indonesiƫ.

Dat beeld van die Jan Pieterszoon Coen mag in een museum komen voor Nederlandse imperialistische misdaden.


JP Nee - September 08, 2011 - 11:09 pm
Hier het linkje naar de petitie
Home


 

.

.