HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Geen militaire relaties met Israël'
 

AMSTERDAM, DI 6 SEP 11 - Het Europese netwerk van onderzoeksgroepen naar wapenhandel roept op tot een militaire boycot van Israël. Ze ondersteunen hiermee het initiatief van de Palestijnse organisatie voor Boycot, Desinvestering en Sancties.


Zeven jaar nadat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de veiligheidsmuur tussen Israël en Palestina illegaal verklaarde, heeft de Palestijnse organisatie voor Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) opgeroepen tot een militaire boycot van Israël. Israël heeft zelf een grote wapenindustrie maar is ook een van de grootste wapenimporteurs ter wereld. De meeste van deze wapens (95 procent) koopt of krijgt het van de Verenigde Staten.

“Het Israëlisch-Palestijnse conflict kan onmogelijk met militaire middelen worden opgelost”, meldt de initiatiefgroep voor een militaire boycot. De oproep wordt ondersteund door negen onderzoeksgroepen van het European Network Against Arms Trade, waaronder de Nederlandse Campagne tegen Wapenhandel. Ook is er een website gelanceerd waarop informatie samen wordt gebracht over Europese militaire relaties met Israël.

Europese landen hebben vooral militaire productierelaties met Israël. Er is een toenemende Europese samenwerking met de Israëlische defensie-industrie, bijvoorbeeld op het gebied van het vervaardigen van drones (onbemande vliegtuigen) en antitankraketten (Gill Spike raketten, ook in gebruik bij het Nederlandse leger). Ook wordt er steeds meer gezamenlijk, door de EU gefinancierd, beveiligingsmaterieel ontwikkeld.

De Nederlandse regering verbiedt weliswaar de directe export van wapens naar Israël, maar de export van wapenonderdelen die via derde landen in Israël terecht komen, wordt toegestaan. Omdat de Nederlandse wapenindustrie voor een belangrijk deel een producent van onderdelen is - landingsgestellen, rompdelen, vliegtuigelektronica - bestaat een aanzienlijk deel van de wapenexport vanuit ons land uit onderdelen die elders, vaak in de VS, tot complete wapensystemen geassembleerd worden.

Palestijnse en Israëlische vredes- en mensenrechtengroepen roepen al langer op tot een militaire boycot. Na campagnes van maatschappelijke organisaties hebben Noorse als Duitse banken het Israëlische wapenbedrijf Elbit uit hun beleggingsportefeuille verwijderd. Ook trokken enkele Scandinavische en Nederlandse pensioenfondsen hun beleggingen uit Elbit terug.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  



Home


 

.

.