HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ophef over mobiele vingerafdruklezer
 

ROTTERDAM, DO 27 OKT 11 - Lokale partijen in Rotterdam en Leiden hebben alarm geslagen over een proef waarbij agenten met mobiele vingerafdruklezers de straat opgaan.


Het apparaat kan worden ingezet bij de opsporing van illegale vreemdelingen. GL in Rotterdam wil in de raad een spoeddebat over de proef. Ook de Rotterdamse SP heeft het college om opheldering gevraagd. GL in Leiden wil dat het college zich uitspreekt tegen de proef. Fractievoorzitter Pieter Kos vindt de straatcontrole een verkapte vorm van racisme die niet past in een tolerante samenleving.

De vingerafdruklezer is onderdeel van een proef met het gebruik van mobiele apparatuur door agenten op straat. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Hollands Midden en Noord- en Oost-Gelderland aangewezen als regio's die er wat hem betreft vanaf november mee aan de slag gaan.

In totaal worden 115 agenten uitgerust met een BlackBerry, waarmee bijvoorbeeld ook bekeuringen mobiel kunnen worden afgedaan. Vijftig agenten krijgen daarnaast ook een mobiele vingerafdruklezer mee. Een woordvoerder van Opstelten benadrukt dat van een heksenjacht op vreemdelingen, zoals GL in Rotterdam stelt, geen sprake is.

Volgens stichting Privacy First wordt er met de proef “collectief inbreuk gemaakt op andermans privacy en lichamelijke integriteit door vingerafdrukken af te nemen bij iedereen die in de ogen van oom agent weleens 'illegaal' zou kunnen zijn. De proef zal hoogstwaarschijnlijk gepaard gaan met discriminatoire 'handhaving', etnische profilering en toenemende stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen.”

De proef is in eerste instantie vooral gericht op 'illegale' vreemdelingen (ongedocumenteerden), maar zal “daarna ongetwijfeld ook op andere groepen en uiteindelijk op iedere burger, bijvoorbeeld voor het innen van openstaande boetes of belastingschulden (in vakjargon: doelverschuiving of function creep)”, aldus de stichting.

Eerder dit jaar is reeds gebleken dat de huidige stand van de biometrische techniek (met actuele foutenpercentages in paspoorten en ID-kaarten van minstens 21 procent) nog in de kinderschoenen staat en niet geschikt is voor massaal gebruik. “Met alle gevolgen van dien, waaronder valse verdenkingen en onterechte plaatsingen in vreemdelingenbewaring, wederzijdse gevoelens van onveiligheid en risico's van irritatie, confrontaties en agressie op straat.”Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.