HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Inwoners Boxtel zien schaliegas niet zitten
 

BOXTEL, ZA 22 OKT 11 - De actiegroep Schaliegas Vrij Boxtel heeft vrijdagmiddag in twee uur tijd meer dan 600 handtekeningen verzameld tegen de proefboringen naar schaliegas in deze plaats.


De ingezamelde handtekeningen worden komende donderdag aangeboden aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dan wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het boren naar schaliegas. Twee weken geleden was er al een hoorzitting over het onderwerp. Het overleg van 27 oktober is hier een direct vervolg op.

Eerder deze week hebben milieu-activisten van GroenFront! zo'n 300 posters geplakt in de straten van Boxtel met de teksten 'Boxtel wil geen boringen' en 'Schaliegas, de slechte ideeën springen als boortorens uit de grond'. De radicale milieugroepering toont zich solidair met de verontruste inwoners van de Brabantse gemeente. Mocht het daadwerkelijk tot een proefboring komen, dan volgen er hardere acties.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft het Britse bedrijf Cuadrilla in 2009 een concessie verleend voor proefboringen naar schaliegas in een deel van Noord-Brabant. De gemeente Boxtel heeft een bouwvergunning en een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan verleend voor een proefboring op bedrijventerrein Vorst.

Schaliegas is aardgas dat 'opgesloten' zit in kleisteenlagen in de ondergrond. Deze lagen bevinden zich in de Nederlandse ondergrond op veelal meer dan twee kilometer diepte. De techniek die wordt gebruikt om schaliegas te winnen wordt fraccing of kraken genoemd. Bij het kraken wordt het gesteente waar het gas in zit, gebroken door onder hoge drukwater en zand in de schalielaag te pompen. Hierbij worden chemicaliën gebruikt.

Eind juni besloot minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat er de komende maanden geen proefboringen naar schaliegas plaatsvinden. Eerst moeten volgens de bewindsman alle risico's van deze activiteiten zijn weggenomen. Zijn besluit volgde op berichten vanuit Blackpool in Engeland dat de boringen begin juni aardbevingen hadden veroorzaakt.

Schaliegas Vrij Boxtel zegt bevreesd te zijn voor vergelijkbare aardschokken tijdens de proefboringen. Daarnaast acht men de kans reëel dat de huizen in waarde zullen dalen. “Kopers zullen simpelweg afhaken als ze vernemen dat er tot recht onder de huizen wordt geboord”, zo menen de tegenstanders. Door de toepassing van chemicaliën om schaliegas te winnen, bestaat er ook angst voor milieurampen.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Eric Schoones - October 24, 2011 - 05:54 pm
Even updaten: één dag later: staat de teller al boven de 3000 handtekeningen. Nog even doorgaan en 90-95% van de bevolking is tegen. Inderdaad FRACK-OFF!




Home


 

.

.