HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Stop etnische zuivering Egypte'
 

AMSTERDAM, ZA 15 OKT 11 - Enkele honderden mensen hebben zaterdag op het Amsterdamse Museumplein hun afgrijzen geuit over het recente geweld tegen christenen in Egypte.


Demonstranten hadden spandoeken bij zich waarop onder meer wordt opgeroepen de genocide tegen de kopten in Egypte te beëindigen en te stoppen met het vergieten van onschuldig bloed. Volgens in Nederland woonachtige kopten is het tijd dat de internationale gemeenschap ingrijpt om verder geweld en een “langzame genocide” te voorkomen.

Vorige week zondag was een van de gewelddadigste dagen in Egypte sinds de val van president Hosni Mubarak in februari. De koptische christenen en moslims betoogden in Caïro tegen een aanval vorige week op een kerk in het zuidelijke provincie Aswan. Die zou het werk zijn geweest van radicale moslims. Het protest begon vreedzaam, maar tijdens de mars werden de christenen bekogeld vanaf daken en balkons door buurtbewoners.

Daarna greep het leger in, dat met scherp schoot en met pantserwagens op de kopten inreed. Hierbij kwamen 25 christenen om het leven en raakten ruim tweehonderd gewond. “Waar de Egyptische overheid zich eerst nog als toeschouwer opstelde, die niet ingrijpt, neemt ze nu de wapens in de hand om de kopten te zuiveren”, aldus bestuurslid Mounir Aziz van de Koptische Stichting Nederland.

De recente onlusten in Egypte zijn het gevolg van theologische verschillen. Moslims zien hun christelijke landgenoten als afgodendienaars, zegt de Egyptische voorganger Jos Strengholt in Trouw. “Ze zouden de zegen van Allah over het land tegenhouden. De Kopten zijn altijd het haasje”, vindt Strengholt, die een anglicaanse kerk leidt in Caïro.

Columnist Ephimenco ziet in het recente geweld tegen christenen in Tunesië, Egypte en Lybië voortekenen van een heropleving van het islamisme, na de verdwijning van de “seculiere slagers” Ben Ali, Moebarak en Kadafi. “We zijn in ieder geval ver van de oorspronkelijke euforie die eerder waarneembaar was en die zijn concretisering vond in de pompeuze naam 'Arabische lente'”, stelt hij in Trouw.

Joesef Sidhom, hoofdredacteur van de christelijke krant Al-Watani, is hoopvol dat de gemoederen tussen moslims en christenen zullen bedaren zodra er een democratie in Egypte ontstaat. Hij is niet bang dat moslimextremisten aan de macht komen. "Het lukt de extremisten niet om hun agenda te camoufleren. Voor het overgrote deel van de bevolking gaan hun maatregelen te ver."



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

wolfy - October 17, 2011 - 08:30 am
Joesef Sidhom heeft een berg boter op zijn hoofd en bielzen in zijn oogjes zeker.
Een democratie in Egypte, vergeet het maar, het wordt nog veel erger met de islam en niet alleen in Egypte.
Zelfs in Nederland de democratie zoek en als het er al was, kun je het een schijndemocratie noemen.
Ephimenco ziet de realiteit, trouwens honderden gewone mensen zien het al 30 jaar, dus Ephimenco holt een beetje achteraan.
Kopten er in en moslims er uit zou een mooie ruil zijn.
De meeste kopten durven er in Egypte niet voor uit te komen dat zij geen moslim zijn, en gelijk hebben ze.

Gegroet.




Home


 

.

.