HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ballon tegen kernenergie ging niet op
 

VLISSINGEN, DO 13 OKT 11 - De politie heeft weten te voorkomen dat Greenpeace dinsdag op het station van Vlissingen op creatieve wijze actie kon voeren tegen het kernafvaltransport. Eén milieuactivist is aangehouden.



Om hun ongenoegen te uiten over het treintransport van kernafval afkomstig uit de energiecentrale van Borssele, was Greenpeace van zins om op het spooremplacement Sloe in Vlissingen een reuzeballon op te laten vlak voordat het transport zou passeren. Het was de bedoeling dat de ballon in een kist, begraven onder de grond tussen de rails, zich vanzelf zou vullen met lucht.

Medewerkers van de milieuorganisatie zouden vooraf met rode seinen proberen de machinist te doen laten stoppen. Als dat niet zou lukken, was de machinist over de ballon heen gereden en zou er alsnog niets zijn gebeurd. “Een ludieke actie. Het is nooit de bedoeling geweest om het kernafvaltransport in gevaar te brengen”, meldt Greenpeace vandaag.

Vorige week donderdag waren vier milieuactivisten, gekleed als Strukton-medewerkers, bezig op het spooremplacement het gat te graven voor de één meter lange kist met ballon, onder het spoor waarover het kernafvaltransport vijf dagen later zou passeren. Een medewerker van ProRail kreeg lucht van de zaak en waarschuwde de politie. De vier wisten echter tijdig te ontkomen.

Maandagavond werd een 33-jarige Amsterdammer in zijn woonplaats alsnog aangehouden op verdenking van medeplichtigheid aan de Greenpeace-actie en voor 'het opzettelijk verstoren van het treinverkeer in Zeeland'. De man is dinsdagavond weer vrijgelaten, nadat de rechter-commissaris had geoordeeld dat er van enig gevaar voor het treinverkeer geen sprake is geweest.

De Telegraaf maakte vandaag op de voorpagina melding van het feit dat Nederland ontsnapt is aan een ramp. Hierop zag Greenpeace zich genoodzaakt inderhaast een persconferentie te beleggen om het bericht te ontkrachten. Een woordvoerder benadrukte dat de actie in geen enkel opzicht gevaarlijk is geweest. "We zijn daar bezig geweest met een heel rechtvaardig protest, en zeker niet met een aanslag."

Het transport met kernafval is vanmorgen rond half tien aangekomen in het Franse Valognes. Vanuit daar wordt het afval met een vrachtwagen vervoerd naar de opwerkingsfabriek in Cap de la Hague, zo'n 50 kilometer verderop. Dinsdagmiddag vertrok het kerntransport per trein met splijtstofelementen vanuit Borssele. Het transport is niet gehinderd door blokkades onderweg zoals bij eerdere transporten wel is gebeurd.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.