HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Bouw megadam Birma stilgelegd
 

RANGOON, ZA 1 OKT 11 - De president van Birma heeft de bouw van een Chinese dam in het noorden van het land laten stilleggen. De dam is zeer omstreden omdat hele dorpen verplaatst moeten worden en de rijstproductie in de streek in gevaar komt.


De hydro-elektrische Myitsone-dam in de Irrawaddy-rivier in het noorden van Birma wordt gefinancierd door de Chinezen, die er zo'n 2,5 miljard euro voor neerleggen. De megadam, goed voor 6.000 megawatt, moet aan het begin van de Irrawaddy komen. Negentig procent van de elektriciteitsproductie is bestemd voor China. De rivier loopt van het noorden naar de monding in het zuiden, waar vele rijstvelden liggen.

De bouw van de dam stuit echter op veel protest, voornamelijk bij de inheemse Kachin-bevolking. De Kachin-boeren zijn aangewezen op de Irrawaddy om hun velden te irrigeren. Voor de bouw van de dam moeten ook hele dorpen verplaatst worden. Tot dusver zijn al 12.000 mensen uit 63 verschillende dorpen gedwongen verhuisd als voorbereiding op de bouw van de dam. Ook oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft zich onlangs tegen het project uitgesproken.

De autoriteiten van Birma hebben nu besloten de bouw van de dam stil te leggen, in ieder geval tot het eind van de termijn van de huidige regering. Dit om de spanningen met de etnische minderheden te verminderen, zo luidt de officiële versie. De werkzaamheden voor de bouw van de dam waren al in volle gang. De oplevering stond gepland voor 2017.

“Het is zeer opmerkelijk dat de machthebbers in Birma kennelijk zijn bezweken voor maatschappelijke druk”, meldt een correspondent van de NRC. “Het land wordt al decennia op autoritaire wijze bestuurd, maar in het afgelopen jaar zijn wat voorzichtige hervormingen doorgevoerd. Zo werden er vorig jaar november strak geregisseerde verkiezingen gehouden, de eerste in meer dan 20 jaar.”

Enkele weken geleden meldde minister voor Elektriciteit Zaw Min dat het project ondanks de bezwaren van milieuorganisaties en minderheidsgroepen door zou gaan. “Dit is de eerste keer in 50 jaar dat de regering toegeeft aan de wensen van het volk”, zei Than Tut Aung, een prominente uitgever en een van de leiders van de campagne 'Red de Irrawaddy'.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

wolfy - October 02, 2011 - 02:19 pm
Goedzo Myamar,
Eindelijk iets voor de bevolking.
Dammen verpesten het ecologisch systeem ernstig.
Irrawaddy is tevens ook de naam van een soort dolfijn die in de uitlopers van de riviren leven.
Deze irrawaddy-dolfijnen worden ernstig met uisterven bedreigt.
Energie kun je niet eten.

Gegroet.


Nico - October 02, 2011 - 09:19 am
Wat mij vooral opvalt is dat Birma nauwelijks profiteert van de groene energie.
Dat er verzet is tegen de dam verbaasd me nauwelijks. Je zal maar van huis en haard verjaagd worden.
Toch denk ik dat groene energie projecten belangrijk zijn voor de mensen.
Misschien dat een rechtvaardige compensatie helpt?




Home


 

.

.