HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Castor leidt wederom tot massaal protest
 

GORLEBEN, 25 NOV 11 - Duizenden milieuactivisten zijn dezer dagen in felle strijd verwikkeld met de Duitse politie. Steen des aanstoots is Castor, zoals het kernafvaltransport over spoor van Frankrijk naar Duitsland wordt genoemd.


Vanmorgen heeft een trein met 150 ton Frans hoogradioactief afval met flinke vertraging de Frans-Duitse grens gepasseerd. Het is het eerste kerntransport sinds de aankondiging dat alle Duitse kerncentrales voor 2022 gaan sluiten. Dat besluit werd genomen na de kernramp in het Japanse Fukushima eerder dit jaar.

Het Castor-transport is onderweg naar het Noord-Duitse dorpje Gorleben waar zich een tijdelijke opslagplaats voor kernafval bevind. Volgens tegenstanders is deze opslagplaats, een zoutkoepel, onveilig. Er is langs het Duitse spoor sprake van een gigantische bewaking in de vorm van 20.000 ME'ers/agenten die het transport in de gaten moeten zien te houden.

Het treintransport met elf wagons vertrok woensdag vanuit Valognes in het westen van Frankrijk. Het kwam er tot gewelddadige incidenten tussen de ordetroepen en tegenstanders van kernenergie. De politie maakte gebruik van traangas om de honderden betogers uit elkaar te drijven. Vijf actievoerders zijn aangehouden. Op diverse locaties blokkeerden groepjes demonstranten het Franse spoor.

In Rémilly, op zowat 65 kilometer van het Duitse Saarbrücken, werd donderdag een pauze van 24 uur ingelast. Een aanzienlijke politiemacht van 2.000 agenten en gendarmes moest het Castor-transport bewaken. De pauze werd onder andere ingelast wegens sabotage-acties aan het spoor in Duitsland, dat eerst hersteld dient te worden.

In Leitstade en Tollendorf hebben actievoerders politievoertuigen in brand gestoken. Donderdagavond betoogden 500 tot 600 actievoerders tegen kernenergie op ongeveer 20 kilometer ten westen van Gorleben. De politie gebruikte traangas en zette het waterkanon in om de demonstranten uiteen te drijven. Volgens schattingen zijn er in Duitsland zo'n 20.000 tegenstanders van kernenergie op de been.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  



Home


 

.

.