HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Duitsland rolt neonazistische terreurgroep op
 

KARLSRUHE, MA 14 11 11 - Tien doden, minstens een dozijn bankovervallen, tig verschillende wapens, connecties met de Duitse inlichtingendiensten, brandstichtingen en zelfmoord. Dit zou het werk zijn geweest van een Duitse rechts-extremistische terreurgroep.


Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog valt onder politici en journalisten het woord 'extreem-rechts terrorisme' in Duitsland. Hoe kon dit toch allemaal gebeuren terwijl het extreem-rechtse milieu diep is geïnfiltreerd door informanten van allerlei geheime diensten, vraagt menig commentator zich af. Binnen de ultranationalistische Thüringer Heimatschutz, waarvan de drie ooit deel uitmaakten, was zelfs de leider een informant.

Het begon een week geleden met de jacht op twee bankrovers in Eisenach. Het spoor leidde naar een camper in een woonbuurt. Toen de politie erop af wilde, hoorde ze twee gedempte schoten. In de camper vonden ze de lijken van Uwe Böhnhardt (34) en Uwe Mundlos (38), aanhangers van de NPD, een neonazistische partij. Ze hadden zichzelf of elkaar omgebracht.

De recherche trof tevens het dienstpistool aan van een politieagente die vierenhalf jaar eerder in Heilbronn werd doodgeschoten. Die opzienbarende moord was nooit opgelost. Haar collega werd eveneens neergeschoten, maar overleefde de aanslag. Kort na de vondst in de camper ontplofte in Zwickau een woning. Hierop meldde de 34-jarige Beate Zschäpe zich bij de politie met het verhaal dat zij het huis had opgeblazen.

Al snel werd bekend dat de drie reeds lang gezochte misdadigers uit extreem-rechtse hoek kwamen. Ze leefden al tien jaar ondergedoken met valse papieren, de laatste jaren in het huis in Zwickau. Nadat in een garage wapens en springstof werden gevonden, zaten ze ondergedoken.

Bij het wroeten in het puin van het opgeblazen huis stuitte de politie vervolgens op een wapen van Tsjechische makelij, waarvan al snel kon worden vastgesteld dat daarmee de zogeheten 'Dönermoorden' waren gepleegd. In de jaren van 2000 tot 2006 zijn in München, Neurenberg, Hamburg, Kassel, Rostock en Dortmund acht Turken en een Griek omgebracht, van wie enkelen in werkzaam in een kebabzaak.

Het waren gruwelijke executies op klaarlichte dag. Telkens werd het slachtoffer in zijn bedrijf gedood met een schot door het hoofd uit een pistool met geluidsdemper. De politie is er altijd van uitgegaan dat het ging om afrekeningen in het allochtone milieu en dat er afpersing in het spel was. Het blijken nu regelrechte racistische moorden geweest te zijn.

De politie twijfelt er niet meer aan dat de drie voor de negen moorden verantwoordelijk zijn. Want in het puin van het huis in Zwickau bleken ook dvd's te liggen waarop de daders de moorden verheerlijken. Er zijn zelfs beelden op te zien van de slachtoffers, badend in hun bloed.

Op de dvd kondigen Böhnhardt en Mundlos “verdere activiteiten” aan zolang in Duitsland “geen principiële veranderingen in politiek, pers en meningsvrijheid” mogelijk zijn. De dvd’s zouden al in enveloppen zijn verpakt en hoefden alleen nog maar aan de media en islamitische cultuurcentra te worden verstuurd.

Ze zouden ook plannen hebben gehad voor bomaanslagen. De politie gaat nu na of twee onopgeloste bomaanslagen op het conto van het drietal geschreven kunnen worden. Het gaat om aanslagen met spijkerbommen in een Turkse straat in Keulen en op een Joods centrum in Düsseldorf.

De politie is koortsachtig op zoek naar mogelijke handlangers van het drietal. Ze vermoedt dat ze hulp moeten hebben gekregen uit het extreem-rechtse milieu in de deelstaat Thüringen. In dat verband heeft ze inmiddels Holger G. gearresteerd, een vroegere vriend van het drietal. Hij heeft mogelijk auto's voor hen gehuurd en hen van identiteitsbewijzen voorzien.

 Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.