HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Franse energiegigant veroordeeld voor spionage
 

PARIJS, VR 11 11 11 - De rechtbank in Parijs heeft het Franse elektriciteitsconcern EDF veroordeeld tot betaling van 1,5 miljoen euro aan Greenpeace. Het bedrijf huurde een beveiligingsfirma in om in te breken in computers van de milieuorganisatie.


Het hoofd van de EDF nucleaire productieveiligheid in 2006, Pascal Durieux, kreeg een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd, waarvan twee jaar onvoorwaardelijk. Hij moet tevens € 10.000 betalen voor het in gang zetten van de spionageactiviteiten. De rechtbank van Nanterre bij Parijs veroordeelde tevens Pierre-Paul François van EDF tot drie jaar gevangenis, waarvan 30 maanden onvoorwaardelijk.

Greenpeace Frankrijk voert al jaren actie tegen de 58 kerncentrales van EDF, de grootste producent van atoomstroom ter wereld. In 2006 gaf EDF het beveiligingsbedrijf Kargus Consultants, gerund door Thierry Lorho, een voormalig lid van de Franse geheime dienst, de opdracht om het doen en laten van Greenpeace Parijs na te gaan. Jorho werd tot die jaar cel veroordeeld, waarvan twee jaar onvoorwaardelijk.

Kargus Consultants hackte onder meer de computer van Yannick Jadot, de Franse campagne-directeur van Greenpeace, en haalde op die manier 1.400 documenten binnen. De spionageactie kwam aan het licht toen Lorho de inbraak opbiechtte. Op de procesdag meldde EDF niet eerder te hebben geweten dat Kargus computers van Greenpeace hackte om aan geheime documenten te komen. Greenpeace had zelf een schadevergoeding van 8,3 miljoen euro geëist.

Greenpeace Londen, het hoofdkwartier van de milieuorganisatie, spreekt van een grof schandaal. “Met het vonnis is aangetoond dat dat de pogingen van EDF om Greenpeace in diskrediet te brengen volkomen illegaal zijn geweest”, aldus John Sauven, algemeen directeur van Greenpeace. EDF is één van de zes energiebedrijven die stroom levert aan Groot-Brittannië en tevens sponsor van de Olympische Spelen van komend jaar in Londen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.