HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

Reiziger betaalt voor falen ov-chipkaart

DEN HAAG, 30 JUNI 2011 - Het ombouwen van het ov-chipkaart systeem om tariefproblemen op te lossen, kost vijftig miljoen euro en gaat twee tot drie jaar duren. Gekke Gerritje (de reiziger) mag dit gaan betalen, stelt de commissie-Meijdam.


Vorige week stelde minister Schultz van Verkeer namens het kabinet dat de strippenkaart snel moet verdwijnen. In een groot deel van het land kan de kaart op 30 juni weg. In Zeeland en Limburg gebeurt dat op 7 juli. Volgens Schultz werken lagere overheden en vervoerders aan verbetering van de chipkaart en is verder uitstel te duur. De PVV ging schoorvoetend akkoord met de afschaffing van een betaalsysteem dat werkt.

Vandaag bij de presentatie van het rapport van de commissie-Meijdam blijkt wat Schultz bedoelt heeft met “te duur”. Het ombouwen van het ov-chipkaart systeem om tariefproblemen op te lossen, kost vijftig miljoen euro en gaat twee tot drie jaar duren. In- en uitchecken met de ov-chipkaart voor reizigers die een reis maken met verschillende vervoerders, moet eenvoudiger worden.

Het grootste probleem is het meervoudige opstaptarief. Reizigers die gedurende hun trip van verschillende vervoersmaatschappijen gebruik maken, moeten nu bij het overstappen steeds opnieuw een een opstaptoeslag betalen. Enkelvoudig in- en uitchecken is alleen mogelijk na een grondige aanpassing van het systeem. De commissie vindt dat het over twee tot drie jaar mogelijk moet worden om per treinreis één keer in en uit te checken.

Daar zit je dan als reiziger, balend in de bus, tram, metro of trein, wetende dat jij minstens de komende drie jaar financieel op mag draaien voor het oplossen van een falend vervoerssysteem waar je niet om hebt gevraagd. Nee hoor, zegt commissie-voorzitter Henry Meijdam (VVD) voor de camera van de NOS. “In het belang van het toenemende gemak van de reiziger, is het redelijk dat die reiziger ook mee betaalt aan de systeemsverbetering.”

Meijdam doelt op het oplossen van het herhaaldelijk in- en uitchecken bij gebruikname van verschillende vervoerssystemen en de afwijkende opstaptarieven die de vervoersmaatschappijen hanteren. “Eerst lossen we de problemen op in de treinketen, op langere termijn komt de rest aan bod”, aldus Meijdam. Verschillende aanloopproblemen bij de ov-chipkaart zijn niet voortvarend aangepakt, vindt hij.

De VVD'er wil na zes jaar voorbereiding niets weten van een falend betaalsysteem voor het openbaar vervoer. “We zijn internationaal bezig een mooi systeem neer te zetten waarmee we verschillende vervoersbedrijven aan elkaar weten te verbinden. Je kunt nergens ter wereld met één kaart zowel gebruik maken van trein, tram en bus.”

Maar de betrokken vervoersbedrijven zélf morren. In een brief die de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, een collectief van Connexxion, Arriva, Veolia en Syntus, naar Trans Link Systems (TLS) heeft gestuurd, beklagen de vervoersbedrijven zich over hoge kosten en gebrek aan transparantie van het bedrijf. De ov-chipkaart wordt nu beheerd door TLS, waarin de NS (70 procent aandelen) en de gemeentelijke vervoersbedrijven HTM, GVB en RET samenwerken.

De ANWB wil niet dat consumenten betalen voor een eerder gemaakte weeffout in het ov-chipkaartsysteem. “Daar zijn we niet gelukkig mee”, aldus een woordvoerder. De ANWB vindt dat in een nog op te richten ov-autoriteit consumentenorganisaties een “steviger positie” moeten krijgen. “De commissie-Meijer stelt één plek in een adviesraad voor. Wij willen drie consumentenorganisaties in het algemeen bestuur om de belangen goed te dienen”, aldus de bond.

Reizigersorganisatie Rover stelde eerder deze maand nog voor de afschaffing van de strippenkaart uit te stellen totdat alle kinderziektes zijn genezen. "De ov-chipkaart is nog steeds volop in ontwikkeling en steeds meer reizigers kunnen er inmiddels mee uit de voeten, maar klaar is hij allerminst", aldus Rover. En de reizigers? Die moeten zichzelf gaan organiseren. Wat te denken van een landelijke maandelijkse zwartrijdag?



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Strippenkaart werkt beter - December 12, 2011 - 01:30 am
Schaf die omgrondwettelijke privacy-onvriendelijke ov-chipkaart maar af.
Het is niet anders dan een mislukt project, duur, niet transparant, storingsgevoelig, lastiger in gebruik met uitchecken, gekraakt en de kaart kan slechts door een enkele reiziger worden gebruikt. Reisgegevens worden zeven jaar opgeslagen. Nog een aantal jaren zal men dure ingrwikkelde ingrepen moeten toepassen om ontwerpfouten te elimineren. Het einde hiervan is nog lang niet in zicht. Een goed en eenvoudig werkend systeem wordt zo snel mogelijk afgeschaft.
Een bodemloze put project wat het ov duurder heeft gemaakt, nog veel meer zal gaan kosten de komende jaren. De ov chipkaart heeft gefaald. Weg ermee !!!




Home


 

.

.