HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

Lange Leidse ontkomt aan ontruiming

AMSTERDAM, 29 JUNI 2011 - Dinsdag 5 juli zal burgemeester Van der Laan in delen van Amsterdam verkeersoverlast veroorzaken. Op last van de antikraakwet zullen diverse kraakadressen door de ME worden ontruimd. De bewoners van de Lange Leidse ontspringen de dans.


De bewoners van vier gekraakte adressen in de hoofdstad hadden al een donkerbruin vermoeden dat het niks zou worden door de Staat der Nederlanden te dagvaarden. Een ultieme poging om alsnog de voorgenomen ontruimingen tegen te gaan. De vonnissen van de voorzieningenrechter van 28 juni liegen er dan ook niet om: drie van de vier woningen worden, samen met nog een aantal panden en etages, op 5 juli ontruimd.

Alleen de bewoners van de lange Leidsedwarsstraat 35 wisten de ontruimingsdans (tijdelijk) te ontspringen dankzij kadastrale chaos. Ontruiming van de Lange Leidse zou betekenen dat de krakers in het naastgelegen pand op nr.37, die géén ontruimingsbrief gekregen hebben van de gemeente, hun woning niet meer in kunnen.

De krakers van nr.37 dienen hun woning te betreden via nr.35, aangezien hun trappenhuis vanaf de eerste verdieping is dicht gemetseld. Eigenaar van het pand op nr.35, Elsrijk Invest, heeft het voornemen na de ontruiming de boel hermetisch af te sluiten. Dit is volgens de rechter een ontoelaatbare schending van het huisrecht voor de bewoners van nr.37 die dan niet meer hun woning in kunnen. Daarop verbood de rechter de Lange Leidse 35 te ontruimen.

Voor de stadsnomaden van de drie andere woningen die de Staat hebben gedagvaard, zijn de vonnissen zuur. De rechter had geen oor voor hun argumenten. Zo stelde de eisers te zijn gaan kraken omdat ze niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning vanwege de lange wachtlijsten bij Woningnet. Waarop de voorzieningenrechter aangaf dat bij de totstandkoming van de Wet kraken en leegstand het juist de bedoeling is om kraken als goedkoop onderdak tegen te willen gaan.

Naast ontruimingen in de Van Hogendorpstraat en Bankastraat, zal de ME komende dinsdag ook het kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht binnenvallen. Krakerscollectief Schijnheilig heeft een aanbod van de eigenaar, de Rijksgebouwendienst (RGD), om een tijdelijk huurcontract te tekenen voor een jaar, afgewezen. Met een dergelijk (antikraak)contract hebben de kunstenaars geen huurrechten en kunnen na een jaar elk moment op straat komen te staan.

Uit protest tegen de komende ontruimingen wordt zondag 3 juli in Amsterdam gedemonstreerd. “Met het huidige gemeentebeleid om te ontruimen voor leegstand wordt de kant gekozen van speculatieve eigenaren die, terwijl ze bezig zijn met het volstouwen van hun toch al rijk gevulde zakken, woningnood en – via anti-kraak contracten - de uitholling van rechten van huurders mogelijk maken”, aldus de initiatiefnemers. Verzamelen om 17.00 uur op de Dam.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.