HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zware aanklachten tegen Spaanse dierenvrienden

MADRID, 28 JUNI 2011 - De Spaanse politie heeft vorige week twaalf personen aangehouden die ervan worden verdacht in 2007 een grootschalige nertsenbevrijdingsactie te hebben uitgevoerd. De verdachten ontkennen elke betrokkenheid.


Op 22 juni werden twaalf personen die deel uitmaken van de Spaanse dierenrechtenorganisaties Igualdad Animal en Equanimal aangehouden in Madrid, Asturias, Vizcaya en Galicië. Ze werden beschuldigd van misdrijven tegen het milieu, openbare ordeverstoring en deelname aan een criminele vereniging. Materiaal van jarenlange onderzoeken en campagnes werden door de politie uit hun huizen meegenomen, evenals computers en apparatuur.

Aanleiding van de arrestaties zou de vrijlating van 20.000 nertsen bij een Spaanse pelskwekerij in 2007 zijn geweest. Noch Igualdad Animal als Equanimal waren bij deze actie betrokken, hoewel geen van beide organisaties dergelijke acties veroordeelt. Afgelopen maandag werden acht activisten voorwaardelijk vrijgelaten, maar ze dienen zich nog wel te presenteren aan het hof elke eerste en vijftiende dag van de maand, wat hun vrijheid drastisch beperkt.

Drie personen worden nog steeds vastgehouden: Olaia Freíra, Eneko Perez & Eladio Ferreira. Alle activisten worden beschuldigd van illegale vereniging, huisvredebreuk, milieuschade (naar aanleiding van de vrijlating van nertsen), vernieling van eigendom en het onthullen van geheimen (het installeren van verborgen camera's of het filmen en vrijgeven van de verkregen beelden). Eén van de activisten heeft de extra beschuldiging van 'ongehoorzaamheid aan de autoriteiten'.

Igualdad Animal voert in Spanje en Engeland reeds enkele jaren actie in het belang van de rechten van dieren. Dit activisme behelst verschillende aspecten: het informeren van het publiek door info-momenten op straat en demonstraties op publieke plaatsen, onderzoeken op plaatsen waar dieren uitgebuit worden en tenslotte openbare bevrijdingsacties, waarbij enkele dieren in vrijheid gesteld worden, zonder schade te berokkenen aan eigendommen en waarbij alles eveneens gedocumenteerd wordt.

Net zoals er in de Verenigde Staten een Animal Enterprise Terrorism Act (AETA) bestaat die praktisch elke vorm van dierenactivisme als terrorisme veroordeelt, wordt er in Europa steeds meer een repressief beleid gevoerd. Nu ook in Spanje, waarbij de industrie reeds verschillende malen geprobeerd heeft activisten de mond te snoeren.

Op vrijdag 24 juni werd vanwege de recente arrestaties wereldwijd actie gevoerd bij Spaanse ambassadegebouwen. Op woensdag 29 juni wordt om 14 uur verzameld bij de Spaanse ambassade te Brussel (Wetenschapstraat 19) waar in samenwerking met de Belgische organisatie Bite Back een protest wordt gehouden om de arrestatie van de activisten publiekelijk aan te klagen en de Spaanse ambassadrice het ongenoegen over te brengen van de Belgische mensen die met dieren begaan zijn.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Nurks - July 03, 2011 - 12:20 am
Heel goed! ALTIJD ontkennen dat je er iets mee te maken hebt! Maak gebruik van de bescherming die hun rechtsstaat (Die de onze niet is!!) je biedt!
En steun daarna van harte de "dierenbevrijders".

Maar misschien kunnen nertsen in Spanje wél overleven in de vrije natuur - dat weet ik niet.

Ik zal van mijn leven geen nertsjas kunnen betalen, dus alles wat ik er verder over zeg is hypocriet. "Bevrijd" liever varkens uit een varkensflat of kippen uit een batterij.......


WOLFY - June 30, 2011 - 02:27 am
Weg met de pelsindustrie en ander dierenleed.
Gelukkig heeft de PVV ook voor dieren iets te betekenen.

Gegroet.
Home


 

.

.