HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 
Jonge kunstenaars vieren protest

DEN HAAG, 27 JUNI 2011 - Met een protestmars van Rotterdam naar Den Haag ageerde de kunst- en cultuursector tegen de voorgenomen cultuurbezuinigingen van de regering. Vanmiddag kwamen ze met duizenden bijeen op het Malieveld voor een manifestatie.


Vrijdag werd tijdens het Oerol-festival op Terschelling de aftrap gegeven voor
de 'Mars der Beschaving' door op het strand een menselijke keten te vormen in de vorm van het logo van de demonstratie.

Zondagavond om acht uur ging de eigenlijke mars in Rotterdam vanaf het Museum Boijmans van Beuningen van start. Einddoel was het 25 kilometer verderop gelegen Spui in Den Haag dat om half drie vannacht bereikt werd.

De wandeltocht trok volgens de organisatie zo'n 2.000 tot 3.000 deelnemers, de politie hield het op minder dan 1.000. De stoet was enkele kilometers lang en verliep gemoedelijk. “We kregen veel positieve reacties langs de weg en de tocht verliep dan ook erg vrolijk. Er waren nauwelijks problemen onderweg”, aldus de organisatie.

Kleine domper was de inbeslagname van de radiobus. Tot woede van de kunstenaars werd hun mobiele radio op last van de politie in Rotterdam aan de kant van de weg gezet. Het voertuig zou niet verzekerd en gekeurd zijn, wat door de organisatie betwist werd.

In navolging van de mars werd er vandaag in tropische hitte een protestmanifestatie gehouden op het Malieveld in Den Haag waar acteurs, kunstenaars, auteurs, cabaretiers en zangers zich uitspraken tegen de voorgenomen bezuinigingen op kunst & cultuur. De organisatie sprak van 7.000 tot 10.000 betogers.

Aan het einde van de middag heeft de mobiele eenheid bij het Tweede Kamergebouw charges uitgevoerd. Enkele honderden mensen hadden het Malieveld verlaten en gingen zonder toestemming van de autoriteiten bij het regeringsgebouw op de weg zitten. Ze maakten daarbij veel kabaal. Een voor een werden de betogers aangespoord te vertrekken, degenen die weigerden werden weggesleept. Veertien personen werden aangehouden.

De protesten zullen geen invloed hebben op het besluit van de Tweede Kamer
over de cultuurbezuinigingen die staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur)
wil doorvoeren. De VVD-bewindsman moet 200 miljoen euro besparen op het
cultuurbudget van 900 miljoen. Dat geld wil hij binnenhalen door vooral
ondersteunende en kleinere cultuurorganisaties vanaf 2013 te korten. Daar
is een Kamermeerderheid voor.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.