HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krakers draaien door
met demo

AMSTERDAM, 4 JULI 2011 - Zondag trok een lange stoet van krakers en sympathisanten door de binnenstad van Amsterdam om te demonstreren tegen de aangekondigde ontruimingen op 5 juli. De demonstratie verliep zonder incidenten.

In de namiddag verzamelde een paar honderd demonstranten op de Dam om zich op te maken voor de karavaan door de binnenstad onder de leus 'Geen ontruiming voor leegstand'. Dit als onderdeel van de driedaagse 'DoorDraaiDagen'. De omstandigheden waren ideaal: prachtig weer, goeie sfeer en veel mensen op de been.foto's roeben vkn


Voorafgaand aan het vertrek liet een spreker luid en zelfverzekerd aan de ruimschoots aanwezige politie weten vooral afstand te houden tijdens de demonstratie en zich niet te mengen met de demonstranten. Het was duidelijk: niet de politie maar de krakers hadden de regie in handen: Zij bepaalden de voorwaarden.

Rond kwart voor zes kwam de stoet los van de Dam en trok het Damrak op. Met het volume voluit bulderde Killing in the Name van de band Rage Against the Machine uit de speakers van de geluidswagen. De toon was gezet. Dat de demonstratie meer was dan een betoging tegen de eerdaagse ontruimingen, bleek toen de stoet honderd meter verderop halt hield bij een voormalig kraakpand om de aanwezigen een lesje kraakgeschiedenis te geven.
Op de Prins Hendrikkade vonden de krakers dat de politie te paard, die een meter of twintig voor de demonstratie uitliep, niet genoeg afstand hield, waarop demonstranten uit de voorste linie van de karavaan het op een stormloop zetten om de paarden op te jagen. Die raakten prompt wild springend en steigerend gedesoriënteerd waardoor de politie de grootste moeite had de paarden weer onder controle te krijgen. De boodschap was helder: afstand houden en kom niet in de buurt.

In de Spuistraat moest natuurlijk Vrankrijk aangedaan worden om kort daarop verder te trekken richting het Spui waar de demonstranten van de 'reisleider' weer een lesje alternatieve stadsgeschiedenis verteld kregen. Dit keer niet over een roemruchtig kraakpand maar praktische tips hoe je volgens recept van de provo's zo behendig mogelijk de boel kunt saboteren. De mensen op de volle terrasjes aan het Spui zullen het met stijgende verbazing aan hebben gehoord.
Verderop bij het Koningsplein was het weer tijd om de politie te paard op te fokken met een paar harde knalrotjes waarna de paarden van schrik het Singel op galoppeerden terwijl de demonstranten de Leidsestraat in liepen. De politie zat klem. Door de lange stoet konden ze niet met hun paarden de Leidsestraat in en zat er voor hen niks anders op dan lijdzaam te accepteren dat ze behendig buitenspel waren gezet door de krakers. Ook nu weer bleek wie de regie in handen had.

Dat werd vijftig meter verderop in de Leidsestraat nog eventjes fijntjes in de gezichten gewreven van twee agenten die het waagden naast de demonstranten te lopen. Hoewel ze weinig andere keuze hadden in de smalle winkelstraat, werden ze toch publiekelijk terecht gewezen. “Oprotten, oprotten, oprotten!”, klonk het hard uit de monden van de krakers (inclusief uit de luidsprekers van de geluidswagen). De stoet werd zelfs gestopt totdat de zichtbaar geïntimeerde agenten ver voor de demonstranten uit gingen lopen.
Toen het einde van de Leidsestraat in zicht kwam, zetten de krakers het nog één keer op een stormloop. Dit tot ongenoegen van een stel meiden die ineens een groep krakers rennend op hun af zagen komen. “De meute komt hierheen”, riep één van hen verschrikt. Anderhalf uur na aanvang van de demonstratie werd het Leidseplein bereikt wat het eindpunt was.

Hier volgde nog een toespraak over de toekomst van kraken wat kort samen valt te vatten tot de leus: 'kraken gaat door!' Eerder op de dag werd in de Pijp de benedenverdieping van Ceintuurbaan 207 gekraakt. Daarna dropen de meesten af naar het kraakpand Schijnheilig waar dit weekend allerlei activiteiten zijn gehouden rondom de ontruimingsronde van aankomende dinsdag.

Schijnheilig staat ook op de lijst om ontruimd te gaan worden en roept iedereen op om dinsdagochtend rond zes uur te komen naar hun pand aan de Passeerdersgracht om luidkeels te protesteren tegen de ontruiming.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

jan & alleman - July 05, 2011 - 11:39 am
ik snap ook niet waarom Vrankrijk met een V is.


. - July 04, 2011 - 03:17 pm
?

"In de Spuistraat moest natuurlijk Vrankrijk aangedaan worden"...

Ik snap het niet. Waarom moest Vrankrijk natuurlijk aangedaan worden? Lijkt me niet een symbolische plek waar allerlei heldhaftige of historische grootheid vanaf straalt, meer een plaats waar de Amsterdamse 'beweging' jammerlijk gefaald heeft. Waarom moet het dan toch steeds weer opgenomen worden in elke demo-route?


betergedacht - July 04, 2011 - 01:00 pm
Mooi geschreven stukje, en fantastische foto's.
jammer van het comentaar hier waar negatief wordt voorgeschoteld.

I hou niet van meelopers..
van meelopers moet je het ook hebben.. die komen aanwaaien uit alle richtingen. andere plekken en standen. met andere gedachten, maar willen zich toch graag indentificeren met jullie. Dit kunnen mensen zijn die uit werelden komen waar ze meer in beweging kunnen zetten dan jij. ze praten namelijk niet met de andere krakers over het probleem, maar ook met andere groepen waar ze zich in bevinden.

Haat... nou ja.. laat ik daar maar niks over zeggen.. wat brrrrr... snik

Ik wil het woordt provo niet meer horen.. zet dan neer wat je wEl wil horen. je mening dat als een positief geluid de wereld in gaat. je liefde. en hou je gezeik voor mensen die dat willen horen(niemand denk ik)

denk aljeblieft na wat je schrijft.. als er druk wordt gezet op een minderheidsgroep is het belangrijk dat die groep zich scherp en bewust uit, en niet als een koe gaat staan loeien... mensen zullen Nu op je letten. als je niks goeds te zeggen hebt zwijg dan in weisheid en steun de mensen die wel goed (voor je) spreken.


nn. - July 04, 2011 - 11:37 am
Mooie impressie, goed verhaal.


Ps, ik hou van de flowerpowergeneratie. Ik hou alleen niet van meelopers.


jan & alleman - July 04, 2011 - 11:30 am
ik H-A-A-T de flowerpower generatie.


pimpernel - July 04, 2011 - 11:18 am
@jan & alleman:die toevallig geluk hebben gehad met de tijdsgeest ...na maak lijf maak nat met olie en scrub it of with sand want...de Romeinen zijn terug ..maar spartacus dus ook ...

good luck you out there


jan & alleman - July 04, 2011 - 10:44 am
ik wil het woord provo niet meer horen; mensen die nu een goede baan hebben en de uitkeringen afpakken. Nietsnutten die toevallig geluk hebben gehad met de tijdsgeest en achteraf kwijlen over hoe maatschappij kritisch ze toch waren.

Blweuuuuuuuuuuuh!
Home


 

.

.