HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Israëlisch leger bestookt Nederlandse fanfare met traangas
  NABLUS, 30 JULI 2011 - De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht is vrijdag tijdens een optreden in een Palestijns dorp op de Westoever door Israëlische militairen bestookt met traangas.


De fanfare uit Amsterdam was twee weken op tournee door de Westoever. Vrijdag op de laatste dag van hun verblijf deden de muzikanten mee aan een vreedzaam protest. Zo'n 250 dorpelingen uit Koefr Keddoem demonstreerden tegen de afsluiting van de toegangsweg naar hun dorp door Israëlische bezettingstroepen.

Het protest was tevens gericht tegen de agressie van joodse kolonisten uit de nabij gelegen illegale nederzetting Kedoemiem. De bewoners van Koefr Keddoem worden al jaren
geplaagd
door hun joodse buren met geweldsincidenten en pesterijen, waarbij waterputten, olijfbomen en landbouwgrond vernield worden.

Na het middaggebed trok de stoet demonstranten onder muzikale begeleiding van de fanfare richting de joodse nederzetting. Daar aangekomen hielden de betogers toespraken en werd de Israëlische commandant van de bezettingstroepen aangesproken op de afzetting van de weg. Inwoners moeten daardoor 13 kilometer omrijden over krakkemikkige paadjes om de stad Nablus te bereiken.De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht speelt op een zomerkamp voor geestelijk gehandicapten in El-Fara'a. Foto's Bernice Siewe


Hoewel de betogers op ruime afstand van het met prikkeldraad afgezette terrein bleven en de demonstratie vreedzaam verliep, werden ze door sluipschutters in het vizier gehouden. Zonder enige vorm van waarschuwing begonnen soldaten de dorpelingen massaal te bestoken met traangasgranaten. Hierbij raakten tientallen mensen gewond, waaronder twee fanfareleden. In totaal 35 personen moesten afgevoerd worden naar het ziekenhuis in Nablus.

Een week eerder werd op dezelfde wijze een vreedzaam protest van dorpelingen uit Koefr Keddoem gewelddadig beëindigd. Dit soort geweldsincidenten staan niet op zichzelf. Elke vrijdag vinden op de Westoever op tal van locaties demonstraties plaats tegen de bezettingsmacht die veelal uitmonden in hardhandig optreden van Israëlische soldaten die met traangas, rubberkogels en geluidsbommen de demonstranten uiteendrijven.

Voorafgaand aan hun optreden in Koefr Keddoem speelde de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht onder meer in het vluchtelingenkamp El Azza in Bethlehem en bij de apartheidsmuur in Aboe Dis. Deze buitenwijk van Oost-Jeruzalem wordt door de muur afgesneden van de rest van de stad. De fanfare gaf naast hun straatoptredens ook workshops en speelde samen met Palestijnse musici.
Vluchtelingenkamp El Azza in BethlehemMeer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

joop jansen - August 03, 2011 - 01:53 pm
Waar blijft onze Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal? zou je ook niet de Israelische ambassadeur op het matje roepen? Nee want Israel is jouw land, je hebt 2 paspoorten 1 Nederlands en 1 Israelisch, je loyaliteit ligt duidelijk in Israel met hun staatsterreur! Hypocriet ben je! Maar je bent verantwoordelijk als Minister voor Nederlanders in het buitenland en je laat ze mooi in de kou staan.Schaam je, Uri.
Home


 

.

.