HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puma bant giflozingen in China

AMSTERDAM, 29 JULI 2011 - Sportmerk Puma heeft toegezegd te zullen stoppen met alle uitstoot van giftige stoffen in China. Dit naar aanleiding van een campagne van Greenpeace tegen de vervuiling van Chinese rivieren door de textielindustrie.


De Duitse multinational zegt in een verklaring het lozen van schadelijke chemicaliën uit de totale productielijn te zullen bannen voor 2020. Daarmee is de toezegging van Puma de eerste die publiekelijk reageert op de campagne 'Detox Challenge' van Greenpeace.

In hun onlangs verschenen rapport 'Vuile Was' stelt de milieuorganisatie de samenwerking aan de kaak van grote sportmerken als Nike, Adidas en Puma met Chinese toeleveranciers die giftige chemicaliën lozen in rivieren. De stoffen zijn kankerverwekkend en breken niet af.

“Miljoenen mensen zijn voor hun drinkwater afhankelijk van de rivieren waarin kledingfabrikanten hun gifstoffen dumpen. Het kan niet zo zijn dat de productie van onze schoenen en trainingsjasjes de gezondheid van mensen in China in gevaar brengt”, laat campagneleider Pavel Klinckhamers van Greenpeace in een persbericht weten.

De milieuorganisatie dringt er bij Nike en Adidas op aan het voorbeeld van het Duitse sportmerk te volgen in de 'race' naar een gifvrije toekomst. “We roepen deze drie merken op nu leiderschap te tonen door transparanter te zijn over het gebruik en de uitstoot van giftige stoffen tijdens het productieproces voor hun artikelen”, zegt Klinckhamers.

De aftrap van de Detox-campagne begon 14 juli bij het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum waar actievoerders van Greenpeace een groot spandoek aan de voorgevel ophingen in de vorm van een t-shirt met daarop de leus 'Champion a toxic free future. Just do it'. Uit de zoom van het shirt droop gifgroen water.

Hannah Jones, de vice-president van Nike in de VS, zei in een reactie het in principe eens te zijn met de eis van Greenpeace maar heeft tot dusver geen toezeggingen gedaan om de giflozingen voor de kledingproductie tegen te gaan. Om de druk verder op te voeren hield Greenpeace op 23 juli met meer dan 600 vrijwilligers een megastriptease. Voor de deuren van Nike- en Adidas-filialen gingen wereldwijd in 44 steden dansers, activisten, Nike- en Adidas-fans en sympathisanten om klokslag elf uur uit de kleren om de slogan 'Detox' op hun ontblote lichamen te tonen.
Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.