HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vredesactivisten belagen Zweedse militaire oefenlocatie

LULEÅ (SWE), 28 JULI 2011 Internationale vredesactivisten drongen dinsdag een Zweedse militaire locatie binnen waar North European Aerospace Test range oefent in de voorbereiding van oorlogen. De politie hield 28 indringers aan.


De actie begon dinsdagmiddag met straattheater waarbij de actievoerders, volledig in het roze gekleed, de NEAT-oefenlocatie en de toegangswegen markeerden met roze pijlen en de slogan 'War starts here, let's stop it here!'. Zelfs het luchtruim kleurde roze door de duizenden ballonnen waardoor het vliegverkeer moest worden onderbroken.

Vervolgens betraden 170 actievoerders uit zeventien landen de verboden zone rondom de militaire basis. Hiermee wilden de pacifisten de aandacht vestigen op de oorlogsvoorbereidingen die op de immense locatie plaatsvinden. De Zweedse politie arresteerde 28 personen, waaronder activisten uit Venezuela, Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië en Finland.

“De politie heeft alle Zweedse burgers van het terrein verwijderd. Enkele buitenlandse actievoerders werden twaalf uur in hechtenis genomen”, meldt Ofog. Deze Zweedse vredesorganisatie organiseerde de actie onder de naam 'War starts here', samen met de War Resisters' International.

De North European Aerospace Test range in het uiterste noorden van Zweden, beslaat een oppervlakte van 24.000 km² en is daarmee de grootste oefenlocatie voor de militaire luchtvaart in Europa. Er worden al vijftig jaar testen uitgevoerd en oefeningen gedaan met raketten, gevechtsvliegtuigen en onbemande vliegtuigjes (drones).

In 2009 organiseerde de Response Force van de NAVO er een grootschalige oefening, met 400 tot 500 militairen en 50 gevechtsvliegtuigen afkomstig uit tien Europese landen. Zweden is zelf niet eens lid van de NAVO en officieel nog altijd een 'neutraal' land. Raketsystemen die in Zweden zijn getest, werden gebruikt voor oorlogen in onder andere Irak, Joegoslavië, Afghanistan, Kasjmir en Libië.

Oefenterreinen als dat van NEAT spelen een essentiële rol in de voorbereidingen van militaire interventies en oorlog. De vredesactie van dinsdag maakt onderdeel uit van een internationaal vredesactiekamp tegen NEAT dat van 22 tot 29 juli plaatsvindt in Luleå. Tegelijkertijd houdt mede-organisator War Resisters' International er haar jaarlijkse vergadering en vredesseminar. De komende dagen staan nog meer acties van burgerlijke ongehoorzaamheid op de agenda.
Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.