HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Krakers terecht in vreemdelingendetentie'

UTRECHT, 26 JULI 2011 - Volgens de Utrechtse rechtbank zijn de zes personen die op 5 juli werden opgepakt bij de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam, terecht in vreemdelingenbewaring gesteld.


Vreemdelingendetentie kan worden opgelegd wanneer iemand de voorbereiding van terugkeer naar eigen land of de verwijderingsprocedure ontwijkt of belemmert. De zes arrestanten die niet mee willen werken aan de vaststelling van hun identiteit en nationaliteit kunnen vanwege hun anonimiteit gezien worden als vreemdelingen, waarop het IND terecht besloot de zes NN'ers in vreemdelingendetentie te plaatsen.

Aldus vreemdelingenrechter Van Wezel van de Utrechtse rechtbank die maandag in haar vonnis de arrestanten in het ongelijk heeft gesteld. Het zestal was samen met 34 andere betrokkenen een procedure bij de rechter begonnen, omdat zij van mening zijn ten onrechte in vreemdelingenbewaring te zijn geplaatst.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaf als argument voor het opleggen van vreemdelingendetentie op, dat in drie van de zes zaken de opgepakte personen niet beschikten over een vaste woon- en verblijfplaats en dat zij zich niet hebben aangemeld bij de politie. Dat laatste moet volgens Nederlandse wetgeving iedere vreemdeling na aankomst in Nederland binnen drie dagen doen. In de zes zaken werd door de IND aangevoerd dat de betrokken personen niet beschikten over een identiteitsbewijs.

Twee arrestanten hebben na de uitspraak aangegeven hun identiteit alsnog prijs te geven waarna ze op vrije voeten gesteld zullen worden. Advocate Corrien Ullersma zal woensdag met de resterende vier NN'ers overleggen wat hun mogelijkheden zijn. Ullersma noemt de uitspraak buitengewoon teleurstellend en gaat in beroep. “De rechter heeft amper naar ons argument gekeken dat bij de beoordeling of iemand illegaal is, alleen het vaststellen van de identiteit onvoldoende is", aldus Ullersma die van mening is dat justitie 'een trucje' heeft uitgehaald om de identiteit van de arrestanten te achterhalen.

Het zestal werd op 5 juli samen met 137 krakers en sympathisanten gearresteerd tijdens de ontruiming van het kraakpand Schijnheilig in Amsterdam als gevolg van agressief en repressief politiebeleid. Het bulk van de arrestanten werd binnen enkele dagen met een proces-verbaal vrijgelaten. Zestien arrestanten kregen op 8 juli van de rechter-commissaris te horen dat ze naar de vreemdelingendetentie werden overgebracht omdat ze weigerden hun identiteit bekend te maken.

Bij de bajesboten in Zaandam, waar vier van de zes NN'ers vastzitten, hielden sympathisanten meerdere malen solidariteitsacties uit woede over de wijze waarop de politie omgaat met mensen die niet mee willen werken aan hun eigen veroordeling.

 


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.