HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amsterdam-Oost krijgt alternatief sociaal centrum

AMSTERDAM, 25 JULI 2011 Enkele tientallen krakers hebben zondagmiddag een voormalig dierenasiel gekraakt in Amsterdam-Oost. Ze spreken de wens uit een sociaal centrum op te starten.


Daags na de kraak in de Polderweg is aan productiviteit geen gebrek in het voormalige 'dierenasyl'. Soppen, boenen, dweilen, bezemen, puinruimen. Een twintigtal krakers is druk in de weer de boel leefbaar te maken. Sinds het asiel zo'n vier jaar geleden leeg kwam te staan, heeft het stadsdeel Amsterdam-Oost, eigenaar van het pand, de boel drastisch laten verwaarlozen.

Dat het uit 1887 daterende gebouw de status heeft van monument maakt de verkrotting des te schrijnender. Na het vertrek van het dierenasiel, dat tachtig jaar praktijk had aan de Polderweg, heeft de deelraad weinig gedaan om het monument te onderhouden. Het gevolg is een pand in verval. De nieuwe gebruikers hoor je daar niet over klagen. Die zijn optimistisch over de mogelijkheden die zo'n karakteristiek leeg monument biedt.foto's roeben vkn


Voortgekomen uit een burgerinitiatief onder de naam De Valreep, zet een ratjetoe aan jonge enthousiastelingen zich in om het pand om te toveren tot een sociaal centrum. Genoeg van de commercialisering in de stad willen ze laagdrempelige non-commerciële faciliteiten opbouwen voor Amsterdam-Oost. “In de geest van 't Blijvertje en Joe's Garage, maar dan met nieuwe mogelijkheden", zegt Rogier, woordvoerder van De Valreep.

Het voormalige dierenasiel maakt onderdeel uit van Oostpoort, een megalomaan prestigeproject waar Amsterdam in grossiert. Net als bij andere megaprojecten in de stad loopt ook de geldverslindende bouwput Oostpoort bepaald niet gesmeerd bij de ontwikkeling van een nieuw woon- en cultuurcentrum in het Polderweggebied. Peperdure onkosten en een economische terugval vertragen de bouw voor jaren.

Had het project in 2008 al klaar moeten zijn, inmiddels wordt het pas op z'n vroegst 2013 voordat ze het terrein gaan bebouwen gelegen rondom het voormalige dierenasiel. Nu ligt er slechts braakliggend land. Aangrenzend stroomt de ringvaart waar het OCP, een consortium van het Bouwfonds, Ymere en Stadgenoot, een trits luxe herenhuizen uit de grond wil stampen.Nadien, als laatste fase, komt het gekraakte dierenasiel aan de beurt waarin een horecagelegendheid zal worden gevestigd. De krakers hebben daarmee in theorie nog minstens twee jaar de tijd waarin ze ongestoord hun sociaal centrum kunnen uitbaten. Toch vrezen de krakers dat stadsdeel Oost de nieuwe gebruikers liever kwijt dan rijk is. Na een gesprek maandagmorgen met de wethouder en projectmanager van Oostpoort, zegt Rogier: "Ze zitten er echt mee in de maag, ze willen ons eruit hebben."

Dat amper een dag na de kraak gelijk al Bouw- en Woningtoezicht langs is langs gekomen om te constateren dat het pand brandgevaarlijk is, lijkt een indicatie om het pand zo snel mogelijk te kunnen ontruimen. De krakers werken aan de brandveiligheid, desondanks heeft het stadsdeel Oost (lees: links bestuur) in een reactie laten weten dinsdag aangifte te zullen doen van de kraakactie.
Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Jan beeldman - March 12, 2012 - 07:18 pm
Wat een cultuur barbarisme om zo een mooi pandje onder te spuiten met verf


bert - July 28, 2011 - 08:51 pm
mooie kraak en goede motivatie van de mensen om het op te knappen. Hoop dat het nog jaren gekraakt blijft!


Marco - July 26, 2011 - 07:57 pm
Goed bezig!!


Kevin - July 26, 2011 - 02:10 am
Goed stuk ravage.
Home


 

.

.