HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gaza-activisten terug in eigen land

PARIJS, 24 JULI 2011 - De passagiers van het door Israël geënterde vredesjacht Dignite al-Karama zijn woensdag in Tel Aviv op het vliegtuig gezet. Zo'n 300 Gaza-activisten worden nog steeds tegengehouden in diverse Griekse havens.


Het Franse jacht Dignite al-Karama wist vorige week zondag als enige van de Gazavloot Freedom Flotilla II de Griekse havenblokkades te omzeilen. De kapitein van het jacht had de havenpolitie gemeld dat hij richting de Egyptische stad Alexandrië zou varen, maar eenmaal in internationale wateren zette hij koers richting Gaza.

Veertig mijl van de kust van de Gazastrook werd de Dignite al-Karama door zeven marineboten en drie militaire schepen tegengehouden. Israël zette maar liefst 150 mariniers in om het 16 meter lange jacht met zestien ongewapende bemanningsleden aan te houden. De actisten noemen de arrestatie in internationale wateren illegaal. Ze werden onder bedreiging met wapens van boord gehaald en naar de Israëlische havenstad Ashod gebracht.

Vervolgens werden ze naar Holon vervoerd, vlak bij Tel Aviv. Ze mochten bezoek ontvangen van advocaten en de Franse ambassadeur, ondertekenden een verklaring dat ze akkoord gingen met de afspraak binnen 72 uur Israël te zullen verlaten. Hierop werden ze op het vliegveld van Tel Aviv ondergebracht. De activisten namen woensdag plaats aan boord van vluchten naar Athene, Parijs, Toronto en Stockholm.

De negen andere schepen van de internationale Gazavloot, met 300 passagiers aan boord uit 22 landen, liggen inmiddels al sinds eind juni voor anker in diverse Griekse havens. De autoriteiten weigeren hen te laten vertrekken richting Gaza. De bemanningsleden hebben voorts te kampen met met politieke druk, dreigementen en sabotage van enkele boten.

De Gaza-activisten van de Freedom Flotilla II eisen de onmiddellijke beëindiging van de Israëlische blokkade van Gaza en implementatie van het Internationaal Recht. Volgens de organisaties is de blokkade in tegenspraak met het internationaal recht. Eind mei 2010 hield de Israëlische marine een eerste humanitaire vloot tegen op de Middellandse Zee. Bij deze militaire actie kwamen negen Turkse activisten om het leven.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.