HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burgers worden gevingerd

DEN HAAG, 23 JULI 2011 - De politie kan sinds kort vingerafdrukken afnemen op straat en die meteen online controleren. Volgens Privacy First is de proef in strijd met de huidige privacywetgeving.


Zo'n 125 politieagenten bij diverse regiokorpsen lopen inmiddels rond met speciale afleesapparatuur. Een eerste proef loopt tot begin 2012, dan wordt bekeken of de apparaatjes breed worden ingezet, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid & Justitie. 'De wens is wel om dit mogelijk te maken, maar we moeten nu eerst kijken of alles goed werkt'.

Het vingerafdruk-apparaatje is een soort smartphone waar een verdachte zijn vinger op legt. De vingerafdruk wordt digitaal afgelezen en via een beveiligde verbinding doorgestuurd naar de landelijke database waar vingerafdrukken in zijn opgeslagen, meldt de website Binnenlands Bestuur.

De apparaatjes worden onder meer ingezet voor de intensievere controle op vreemdelingen, zo liet minister Leers (Integratie) onlangs al weten. Via een koppeling met de 'Basisvoorziening Vreemdelingenketen' kan in de toekomst een agent meteen nagaan of iemand rechtmatig in Nederland verblijft. Ook kunnen agenten binnenkort paspoorten en andere identiteitsbewijzen op straat digitaal uitlezen en op echtheid controleren, en nagaan of iemand nog een boete heeft openstaan.

Onlangs besloot minister Donner (BZ) om de opslag van vingerafdrukken bij de aanvraag van paspoorten en identiteitskaarten tijdelijk stop te zetten wegens privacybezwaren en het enorme foutenpercentage (21-25 procent) in de biometrische techniek. Door dergelijke fouten zouden onschuldige burgers massaal in het verdachtenbankje terecht kunnen komen.

In de optiek van Privacy First is de geplande proef in strijd met de huidige privacywetgeving. De stichting verzet zich tegen wat zij noemt “de criminalisering van de openbare ruimte. Vingerafdrukken afnemen doe je bij verdachten op het politiebureau. Niet bij de gewone burger op straat. Naast schending van de privacy werkt dit immers willekeur, discriminatie en ethnic profiling in de hand.”

D66 wil opheldering van minister Opstelten (Justitie) over de proef. Kamerlid Gerard Schouw wil weten Schouw wil weten waar de vingerafdrukken voor worden gebruikt en wat er na de controle mee gebeurt. Hij vraagt zich af waar de vingerafdrukken voor worden gebruikt en wat er na de controle mee gebeurt. Het D66-Kamerlid wilt tevens weten welke databases worden gebruikt om de vingerafdrukken te verifiëren en of deze controlevorm in de publieke ruimte wel kan op grond van privacywetgeving.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.