HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe kroeg Vrankrijk van de baan

AMSTERDAM, 22 JULI 2011 - De vergunningaanvraag om het café in het Amsterdamse krakershonk Vrankrijk te heropenen, is afgewezen door burgemeester Van der Laan in een brief aan het gemeentebestuur.


Vrijwilligersstichting Tweeënveertig, die de horeca- en exploitatievergunning had aangevraagd, is boos op het besluit van de burgemeester en heeft in een reactie laten weten stappen te zullen ondernemen. Vorig jaar diende de stichting een aanvraag in om in de benedenruimte van Vrankrijk een links en anarchistisch actiecentrum te beginnen met onder meer een bibliotheek, café en keuken waar regelmatig discussieavonden zouden worden georganiseerd.

De krakerskroeg in de Amsterdamse Spuistraat werd begin 2009 op last van toenmalig burgemeester Cohen gesloten na een zwaar geweldsincident op 13 september 2008 bij de ingang van het café. Een slachtoffer liep daarbij een schedelbreuk en gehoorbeschadiging op door toedoen van een medewerker van de kroeg. Het politieonderzoek werd gefrustreerd door de barploeg van stichting Barst die het café uitbaatte.

Stichting Tweeënveertig wilde een frisse herstart maken en nam openlijk afstand van het gewelddadig gedrag van de deurploeg van Vrankrijk dat ze zowel 'onnodig als disproportioneel' vonden, met de toevoeging erbij dat ze er alles aan zou doen dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Desondanks liet burgemeester Van der Laan enkele maanden geleden weten de benodigde vergunning naar alle waarschijnlijkheid af te zullen wijzen.

In navolging daarvan deed de stichting verschillende toezeggingen om tegemoet te komen aan Van der Laan. Zo gaf het bestuur de garantie dat de personen uit het oude bestuur van stichting Barst, alsmede de veroordeelden, zouden worden uitgesloten van alle activiteiten die onder de horeca- en exploitatievergunning vallen. Daarnaast heeft de stichting zich bereid verklaard ook andere barmedewerkers die op 13 september 2008 aanwezig waren tijdens het geweldsincident te zullen uitsluiten.

Voor Van der Laan is dit allemaal niet voldoende. In een brief aan het gemeentebestuur stelt hij dat Stichting Tweeënveertig niet met zekerheid kan aangeven welke barmedewerkers aanwezig waren op 13 september 2008 omdat ze niet beschikt over alle namen van de oude barploeg. Van der Laan concludeert daarop geen vertrouwen te hebben dat Stichting Tweeënveertig in staat is de 'oude gesloten cultuur in een nieuwe setting te doorbreken.'

Daarmee snijdt Van der Laan de stichting de pas af. 'Het is een gelegenheidsargument van de burgemeester om een nieuw initiatief uit een onwelgevallige politieke hoek te blokkeren', laat de stichting weten. Hoewel de afwijzing als zijnde definitief wordt bestempeld in de media, kan er nog bezwaar gemaakt worden tegen het besluit.




Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.