HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Journalisten Ecuador mond gesnoerd

QUITO, 21 JULI 2011 Vier medewerkers van de Ecuadoraanse krant El Universo zijn woensdag veroordeeld tot buitensporig hoge straffen wegens kritiek op het gewelddadige regeringsbeleid tijdens een staking van politieagenten.


De zaak was aangespannen door de president van Ecuador, Rafael Correa, die de oppositiekrant El Universo voor de rechter liet dagen. In een column van Emilio Palacio werden vraagtekens geplaatst bij een actie van het leger in september vorig jaar toen de president belaagd werd door stakende politieagenten. Correa vluchtte bij dit incident naar een nabij gelegen ziekenhuis en liet de regering het leger optrommelen die het ziekenhuis omsingelde.

Palacio noemde in zijn column 'Nee tegen de leugens', die februari jl. geplaatst werd, de president een dictator die misdaden tegen de menselijkheid beging door zonder voorafgaande waarschuwing het leger op een ziekenhuis vol burgers en onschuldigen te laten schieten. Dat kwam de voormalige columnist duur te staan. Samen met de directieleden, de broers Carlos, César en Nicolás Perez, werd hij veroordeeld tot drie jaar cel en een boete van 21 miljoen euro. De uitgeverij moet zeven miljoen euro ophoesten.

Volgens rechter Juan Paredes heeft de schrijver van het stuk zich schuldig gemaakt aan smaad tegen het staatshoofd. De column zou, zo stelt de rechter, veel schade hebben aangericht hetgeen het vertrouwen van de bevolking zou kunnen ondermijnen in de president. De drie directieleden kregen dezelfde straf opgelegd omdat ze de gewraakte column geplaatst hadden in hun krant.

Het inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten (CIDH), door Ecuador ondertekend, stelt in haar verdrag dat het gebruik van het strafrecht om uitlatingen van ambtenaren te veroordelen op zichzelf een schending is van artikel 13 van het verdrag. Volgens de krant hield de rechter daar geen rekening mee, noch met andere wetsartikelen uit dit verdrag die de rechten van journalisten moeten beschermen.

Nog voor het tot een rechtszaak kwam, was El Universo bereid een rectificatie te plaatsen, maar dat aanbod werd niet door de president geaccepteerd. De veroordeelde Palacio stelt dat het recht gekaapt is door het leger en de uitspraak van de rechter daardoor voorspelbaar was. Toch gaat hij in hoger beroep, want “de strijd gaat door, we zijn niet verslagen.”

De president van de Inter American Press Association (IAPA), Gonzalo Marroquín, omschreef het vonnis als een "zware slag voor de essentiële beginselen van de vrijheid van informatie.” Het is voor hem opnieuw een bevestiging dat “de regering systematisch de onafhankelijke pers probeert te vernietigen.” De organisatie Reporters Without Borders heeft Ecuador op nummer 101 staan van de lijst van persvrijheid. Medewerker Eric Samson is bang dat het vonnis zal zorgen voor zelfcencuur in de Ecuadoraanse media.

De krant heeft op haar site een citaat geplaatst van de schrijfster/filosofe Ayn Rand: "Veroordeeld. Wanneer je merkt dat je om iets te produceren toestemming nodig hebt van diegenen die niets produceren; wanneer het geld blijkt te vloeien naar diegenen die niet handelen in goederen, maar in gunsten; wanneer je merkt dat velen meer rijk worden door omkoping dan door werk, en dat de wet ons niet beschermt tegen hen, maar, in tegendeel, hen beschermt tegen ons; wanneer de corruptie wordt beloond en eerlijkheid een zelfopoffering, dan kan men ondubbelzinnig zeggen dat de samenleving verdoemd is."


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.