HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

Israël arresteert Gaza-activisten

GAZASTAD, 19 JULI 2011 - Het Franse vredesjacht dat de illegale zeeblokkade van Israël in de internationale wateren wilde doorbreken, is zoals verwacht dinsdagmorgen geënterd door mariniers en meegesleept naar de havenstad Ashdod in Israël.


Hiermee valt definitief het doek voor de Freedom Flotilla II nu de enig overgebleven vredesboot tegen is gehouden. Toen de Dignite al-Karama vanmorgen de kust van Gaza op zo'n 80 kilometer naderde, kreeg het de Israëlische marine in haar kielzog.

Via boordcommunicatie werd door de marine geëist bekend te maken of er wapens aan boord waren van het jacht en wat de bestemming was. Een Grieks bemanningslid van het jacht antwoordde geen wapens aan boord te hebben en op weg te zijn naar de haven van Gazastad, waarop de marine de waarschuwing gaf geen enkele boot door te zullen laten naar Gaza op straffe van entering.

Achtervolgd door minstens drie marineschepen naderde de Dignite al-Karama de illegale zeeblokkade van Israël zonder aanstalten te maken van koers te veranderen. Op mededeling van de marine dat het verboden is verder te varen, kwam geen reactie van de pro-Palestijnse activisten. Kort daarna gaf de IDF-commandant Benny Gantz opdracht aan zijn elitetroepen het jacht te enteren.

Zich realiserend dat het slechte publiciteit oplevert om met buitensporig geweld een boot te overmeesteren, zoals vorig jaar mei toen negen Turkse vredesactivisten in koelen bloede vermoord werden bij de entering van één van de Flotilla boten, gaven de mariniers dit keer aan de boot rustig te zullen enteren. Er kwam geen tegenwerking van de bemanningsleden waarop het 19 meter lange schip zonder incidenten in beslag werd genomen.

Vervolgens werd het jacht naar de havenstad Ahsdod aan de zuidkust van Israël gebracht waar de bemanning in detentie wordt gehouden. Thomas Sommer, een van de activisten die mee voer, liet maandag weten dat ze “slechts een symbolische boodschap overbrengen van liefde, hoop en vrede.” Om eraan toe te voegen: “We hebben een humanitaire vredesmissie. We zijn een vreedzame boot onder Franse vlag.”

De Fransen wisten met hun jacht als enige van de tien Flotilla II schepen de kust van Gaza op enkele uren varen te naderen. De rest van de vredesboten viel ten prooi aan sabotageacties, Griekse obstructie, tegenwerking en politieke pressiemiddelen. Het overtrokken gedrag van Israël tegen de Flotilla II zorgde ervoor dat de humanitaire missie van de vredesactivisten wekenlang wereldnieuws was.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.