HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

Frans vredesjacht nadert Gaza

GAZA-STAD, 18 JULI 2011 - Vredesactivisten die de zeeblokkade van de Gazastrook wil doorbreken, naderen met een Frans jacht de kust van Gaza. Het is het enige schip van de Freedom Flotilla II dat Griekenland wist te verlaten.


Van de oorspronkelijk uit tien boten bestaande Gazavloot die door sabotage, tegenwerking, Griekse obstructie en politieke druk niet weg konden komen uit de Griekse wateren, koerst de Dignite al-Karama naar de Palestijnse enclave Gaza die ze dinsdag hoopt te bereiken. Israël zal het jacht naar alle waarschijnlijkheid
enteren
.

Volgens Thomas Sommer, woordvoerder van de activisten hebben de Griekse autoriteiten niet meer gepoogd hen tegen te houden sinds ze zaterdag de haven van het Griekse eilandje Kastelorizo, nabij Rhodos, zijn uitgevaren. De kapitein moest wel als bestemming de Egyptische stad Alexandrië opgeven omdat ze anders nu nog voor anker zouden hebben gelegen.

Aan boord van de Dignite al-Karama bevinden zich drie Franse bemanningsleden en tien activisten, waarvan zeven de Franse nationaliteit hebben. De resterende drie bestaan uit leden van andere protestboten van de Flotilla II die niet uit hebben kunnen varen. Ook enkele journalisten reizen mee waaronder Amira Hass die voor de Israelische krant Haaretz korte reportages schrijft over de perikelen rondom de Flotilla II.

In een verklaring stellen de bemanningsleden dat Dignite al-Karama “de volharding van de internationale solidariteitsbeweging symboliseert” om de Gazablokkade te doorbreken. "Het feit dat de Dignite al-Karama op zee vaart is een tegenslag voor de Israëlische regering die door middel van geweld en politieke druk een illegale en misdadige blokkade hanteert en burgerprotestbewegingen wereldwijd monddood probeert te maken", melden zij.

Ondertussen heeft het Israëlische parlement maandag de Israëlisch-Arabische politica Hanin Zoabi van de partij Balad geschorst tot het zomerreces om te mogen spreken in het parlement. Dit als represaille voor haar deelname aan de Flotilla vorig jaar mei. Eerder al raakte ze haar diplomatieke paspoort kwijt en haar recht op financiële hulp bij juridische zaken.

De ethische commissie van het parlement stelt dat de politica meedeed aan
een actie die bedoeld was om de nationale veiligheid van Israël te
bedreigen. De commissie beschuldigt Zoabi samen te hebben gewerkt met de
in Israël verboden Turkse welzijnsorganisatie IHH die vrijwilligers en
donaties geleverd heeft voor de MV Mavi Marmara, het vlaggenschip van de
Flotilla, waar Zoabi op voer.

Kaal gestript van haar diplomatieke rechten ontkent de politica fout te hebben gehandeld op haar missie met de Flotilla en stelt juist geprobeerd te hebben om te bemiddelen tussen de bootactivisten en de Israëlische militairen toen laatst genoemden met veel geweld de Marmara hadden geënterd. Daarbij kwamen negen Turkse vredesactivisten om het leven.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.