HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

WikiLeaks klaagt MasterCard en Visa aan

LONDEN, 17 JULI 2011 - WikiLeaks heeft wegens machtsmisbruik van Visa en MasterCard een klacht ingediend bij de Europese Commissie. De creditcardmaatschappijen weigeren donaties over te boeken naar de klokkenluiderssite.


Dat heeft oprichter Julian Assange vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Londen. WikiLeaks vindt dat Visa en MasterCard misbruik maken van hun marktpositie en dat hun blokkade in strijd is met Europese regels. Assange wil dat de Europese Commissie de creditcardmaatschappijen dwingt hun ban “met onmiddellijke ingang” op te heffen.

Naast WikiLeaks heeft ook de IJslandse hoster Datacell, dat tevens donaties aan de klokkenluiderssite Wikileaks faciliteert, een formele klacht ingediend bij de Europese Commisie (EC) ingediend wegens illegale handelspraktijken van Visa en MasterCard. De creditcardmaatschappijen stellen dat WikiLeaks illegale activiteiten zou promoten en dat Datacell zich niet aan zijn contract houdt.

Vorige week accepteerden Visa en MasterCard weer donaties voor WikiLeaks na een waarschuwing van de klokkenluidersite dat ze de creditcardmaatschappijen zouden aanklagen als de blokkade niet snel zou worden opgeheven. Na een dag lieten de bedrijven echter al weten dat het donaties aan de website weer blokkeert.

WikiLeaks kwam eind 2010 volop in het nieuws toen het op grote schaal vertrouwelijke overheidsdocumenten publiekelijk maakte. Zo zijn er duizenden documenten online geplaatst over de oorlog in Afghanistan. Hieruit kwamen onder meer militaire acties naar voren waarbij burgerdoden zijn gevallen.

Het duurde niet lang na deze documentendump dat Visa en MasterCard betalingen aan de site blokkeerden. Volgens WikiLeaks gebeurde dit op 7 december. Ook het Deense betalingsbedrijf Teller, dat betalingen van beide creditcardmaatschappijen verwerkt, wordt in de aanklacht meegenomen. Deze wordt bij een Deense rechtbank ingediend.

De site stelt dat de blokkade een overtreding is van de concurrentieregels van de Europese Unie, omdat de twee bedrijven gezamenlijk een marktaandeel van 95 procent in de Europese markt hebben. Daarnaast stelt de dienst dat Visa noch MasterCard ooit enige bereidheid heeft getoond om tot een overeenkomst met WikiLeaks te komen.

Alleen Teller heeft gereageerd met de boodschap dat het bereid is betalingen weer toe te laten, zodra de twee creditcardaanbieders het hier ook mee eens zijn. Deze weigeren echter toestemming te verlenen. De site voelt zich daarom genoodzaakt een gerechtelijke oplossing voor de kwestie af te dwingen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.