HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nike in gesprek na actie Greenpeace

HILVERSUM, 16 JULI 2011 - Sportfabrikant Nike wil af van de import van Chinese t-shirts die giftig afval veroorzaken bij de productie. De uitspraak volgde na een actie van Greenpeace bij het hoofdkantoor van Nike.


Greenpeace voerde vrijdag actie bij het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum. Vier klimmers hingen een groot spandoek aan de voorgeveld in de vorm van een t-shirt met daarop de leus 'Champion a toxic free future. Just do it'. Uit de zoom van het shirt droop gifgroen water. Nadat de klimmers hun werk hadden gedaan, trakteerde Nike hen en aanwezige woordvoerders op een kop cappuccino.

Nike neemt kleding af van producenten die in China meren en rivieren vervuilen, meldde Greenpeace vrijdag. “De stoffen die in het water belanden, zijn hormoonverstorend en kankerverwekkend. Ze blijven in het milieu en breken niet af”, zei Pavel Klinckhamers, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace. Omwonenden van de kledingfabrieken halen hun water en vis uit dezelfde rivieren waarin die stoffen worden geloosd.

Greenpeace vindt dat de sportartikelenfabrikant als afnemer van de sportkleding haar verantwoording dient te nemen door de Chinese bedrijven erop te wijzen dat het lozen van gif in het water absoluut niet kan. Nike heeft een uitvoerig beleid voor het uitbannen van gifstoffen tijdens de eindproductie, maar het gebruik van gifstoffen tijdens het productieproces wordt nog nauwelijks aangepakt. Greenpeace daagt Nike uit om ook het productieproces op te schonen en kampioen te worden van een gifvrije toekomst.

De directie van Nike reageerde coulant op de actie. Hannah Jones, de vice-president in de VS, zei het in principe eens te zijn met de eis van Greenpeace en maakte daarop een afspraak met de vertegenwoordiger van de milieuorganisatie. Greenpeace hing woensdag de vuile was alvast buiten van deze en andere merken met de publicatie van een rapport waarin wordt aangetoond hoe zij zaken doen met bedrijven die zeer giftige chemicaliën in het water lozen.

Wereldwijd vonden de afgelopen dagen acties plaats bij kantoren van Nike en Adidas, twee van de kledingmerken die bijdragen aan ernstige vervuiling van Chinese rivieren, zoals de Jangtsekiang. Onder andere in Oostenrijk, Denemarken, Thailand, Duitskand en ook China lieten actievoerders hun onvrede blijken over het giftige stoffenbeleid van de sportmerken.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Flip - July 17, 2011 - 05:15 pm
Straks weer rotzooi in de Noordzee dumpen.
Home


 

.

.