HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

Britse OM laat zichzelf onderzoeken

Londen, 14 juli 2011 - Het Openbaar Ministerie in Groot-Brittannië is in verlegenheid gebracht nu de dienst een onafhankelijk onderzoek heeft gelast naar het eigen functioneren. Directe aanleiding zijn de 'Kennedy Tapes' in relatie tot een verhinderde milieu-actie.


Het hoofd van het Britse Openbaar Ministerie (OM), Keir Starmer, heeft de gepensioneerde hoge rechter Christopher Rose verzocht een onafhankelijk
onderzoek
in te stellen naar het functioneren van het OM inzake een controversiële en peperdure rechtszaak in januari van dit jaar tegen zes milieu-activisten.

De activisten werden aanvankelijk door het OM ervan verdacht in 2009 een bezetting te hebben beraamd van de kolencentrale Ratcliffe-on-Soar in Nottingham. Rose zal de aanwijzingen onderzoeken die erop wijzen dat het OM de rechters voorgelogen heeft nadat ze tijdens de rechtszitting hun aanklachten tegen de zes verdachten introkken wegens gebrek aan bewijs.

Dit deed het OM op grond van zogenaamd nieuw verkregen bewijsmateriaal dat ze naar eigen zeggen nog niet eerder in handen had gekregen. Het bewijsmateriaal betrof afluistertapes die door een infiltrant van Scotland Yard gemaakt waren bij de voorbereidingen van de bezettingsactie van de kolencentrale. Hieruit bleek dat de zes verdachten openlijk twijfelden mee te zullen werken aan de actie, waarmee het OM geen bewijs meer in handen had.

In tegenstelling tot wat ze beweerde, had het OM de afluistertapes al meer dan een jaar in bezit en was er in de tussentijd op het hoogste niveau contact over geweest met Scotland Yard. Naast het voorliegen van de rechters door het OM werd de bewijslast al die tijd verzwegen tegen Mike Schwarz, advocaat van de verdediging.

De afluistertapes, ook wel de Kennedy Tapes genoemd, waren gemaakt door de infiltrant Mark Kennedy die zich zeven jaar lang voordeed als de milieuactivist Mark Stone en diep wist door te dringen in verschillende internationale protestbewegingen.

Met een speciaal geprepareerd horloge nam hij geheime besprekingen op tijdens de voorbereidingen van de bezettingsactie van de kolencentrale in Nottingham in april 2009. Door zijn toedoen werden kort daarop 114 activisten aangehouden tijdens een inval van de politie.

Volgens de gewezen infiltrant wilde de politie de activisten vervolgen voor samenzwering zodat ze zwaardere straffen zouden krijgen in plaats van gepakt te worden voor vandalisme en kleine overtredingen. Van de 114 aangehouden activisten werden er 26 uiteindelijk vervolgd.

Twintig gaven toe de bezettingsactie beraamd te hebben en werden veroordeeld tot taakstraffen. De resterende zes pleitten onschuld en wisten dankzij de Kennedy Tapes vrij te komen. Naast de dwalingen van het OM tijdens de rechtszaak, die de Britse belastingbetaler een miljoen pond gekost heeft, moet het onafhankelijk onderzoek zich ook richten op de vraag waarom van de 114 aangehouden activisten er 26 vervolgd werden en de rest vrijuit ging.

Het onderzoek onder leiding van Rose is het achtste officiële onderzoek dit jaar rondom deze zaak. De eerder veroordeelde twintig activisten zijn inmiddels op aanraden van Keir Starmer van het OM in beroep gegaan tegen hun veroordeling vanwege de bewijslast van de afluistertapes die het OM achtergehouden heeft.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.