HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amsterdamse daklozen zijn opjaagbeleid beu

AMSTERDAM, 13 JULI 2011 - Woensdag trok een 'slaapkaravaan' van daklozen en sympathisanten door de binnenstad van Amsterdam richting stadhuis om aandacht te vragen voor het opjaagbeleid van de politie.


In de miezerige regen had de slaapkaravaan van daklozen, hulpverleners en sympathisanten dinsdag aanvankelijk het kamp opgeslagen in het Amsterdamse Westerpark. Het vormde het startschot voor een driedaagse actiefestatie voor meer laagdrempelige nachtopvang en tegen het gemeentelijke opjaagbeleid en uitsluiting van daklozen op straat.

Georganiseerd door het Daklozen Actie Kollectief (DAK) en de sinds vorig jaar opgerichte Daklozenvakbond kwam een zestigtal mensen op de been dat rond 13 uur van het Westerpark door het centrum naar de Stopera trok. Daar aangekomen zetten hulpverleners en een kleurrijk entourage van daklozen hun kamp weer op met mobiele gaarkeuken, een grote tent, enkele kraampjes, podium en toilet.

Tegen de tijd dat verschillende sprekers het woord namen, waaronder SP-raadslid Maureen van der Pligt en wethouder zorg Eric van der Burg (VVD), klaarde het weer voor even een beetje op. De manifestatie werd afgesloten met live muziek, waarna de daklozen overnachtten bij de Stopera om donderdagochtend met een gezamenlijk ontbijt de driedaagse slaapkaravaan af te sluiten.




Volgens het DAK is er een chronisch tekort aan laagdrempelige nachtopvang in Amsterdam, terwijl op straat daklozen stelselmatig opgejaagd worden door politie. Met als resultaat boetes voor slapen en bedelen en zelfs voor 'doelloos' op straat lopen. Een plek om te rusten wordt voor daklozen steeds moeilijker gemaakt. De gemeente wil de duimschroeven nog verder aandraaien door in de toekomst groepen daklozen het recht op basale zorg als rust en een kopje koffie te ontzeggen.

Als onderdeel van de bezuinigingsplannen van de gemeente zal er gesneden worden in laagdrempelige nachtopvang waardoor meer mensen op straat belanden en in een vicieuze cirkel terechtkomen en vervolgens beboet en opgejaagd zullen worden. Daarom eisen het DAK en de Daklozenvakbond onder meer dat de fulltime nachtopvang terug wordt gebracht naar het oude niveau en dat er een einde komt aan het opjaagbeleid en er niet meer bekeurd wordt voor slapen op straat.

Eén aan het protest deelnemende daklozen is de 47-jarige Ben die sinds twee jaar dakloos is. Uit z'n broek haalt hij een dubbel gevouwen bekeuring, een paar dagen geleden gekregen voor slapen op een bank in het park. Z'n zoveelste bekeuring. “Zodra ik maar even m'n ogen sluit word ik op de bon geslingerd”, zegt Ben verontwaardigd. Betalen doet hij nooit. Kan ook niet, want hij heeft geen inkomen. Wel moet hij daarom af en toe zitten in de bak, maar dat lijkt hem nauwelijks te deren.

Donderdag dient de SP een motie in om de opvang van daklozen te ontzien bij de bezuinigingen. Zowel Van der Pligt als Van der Burg riepen op om met zoveel mogelijk mensen naar de gemeenteraadsvergadering te komen, al was Van der Burg bij de manifestatie nauwelijks bereid tegemoet te komen aan de eisen van de daklozen. Van der Pligt daarentegen onderschreef de punten van de organisatie, temeer omdat ze zelf ook dakloos is geweest.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

onno dighard - August 30, 2011 - 11:03 am
boete voor doelloos rondlopen voor alle winkelende kankerpotten


pimpernel - July 14, 2011 - 02:16 pm
weer het zoeken van mazen in de wetgeving




Home


 

.

.