HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

Israël gebruikte Facebook om activisten te weigeren

TEL AVIV, 12 JULI 2011 - Israël heeft met behulp van berichtgeving op Facebook honderden pro-Palestijnse activisten de toegang tot het land ontzegd. Ondertussen heeft het Israëlische parlement ingestemd met de omstreden 'anti-boycotwet'.


Nadat Israël middels sabotage, lastercampagnes en politieke druk het vertrek van de Flotilla II vredesvloot in de kiem had gesmoord, wisten de autoriteiten afgelopen weekend ook de 'Flytilla' van zo'n 600 tot 800 internationale activisten te dwarsbomen. Wie wél de Ben-Gurion luchthaven bereikte, werd in veel gevallen opgepakt, vastgehouden of gedeporteerd.

Door sites als Facebook af te struinen kwam de Israëlische overheid aan de namen van 342 activisten die op internet te kennen hadden gegeven op 8 juli naar Israël af te zullen reizen om te demonstreren tegen de Israëlische bezetting en de blokkade van de Palestijnse gebieden. Israël plaatste deze personen op een zwarte lijst en gaf hun identiteit door aan buitenlandse ambassades.

Tevens werden de luchtvaartmaatschappijen Air France, Lufthansa, EasyJet, Swiss, Malev Hungarian Airlines en Alitalia ingeseind, waardoor zo'n 200 reizigers hun vlucht misliepen. Israël chanteerde de betrokken maatschappijen met de mededeling dat ongewenste personen die tóch naar Tel Aviv zouden worden vervoerd, op kosten van de luchtvaartmaatschappij teruggevlogen moesten worden.

Volgens Jean claude Donzel, woorvoerder van Swiss, zijn vliegmaatschappijen verplicht reizigers met een vliegticket te vervoeren, tenzij een overheid, om wat voor reden dan ook, een passagier niet toe wil laten waarna de vliegmaatschappij wettelijk verplicht is de passagier te weigeren. Op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs werden rond de honderd reizigers door Lufthansa geweigerd. Daarop riepen de passagiers verontwaardigd 'Boycot Israel'.

Deze leus kan eerdaags in Israël juridische consequenties hebben. Maandag werd namelijk in de Knesset met 47 tegen 38 stemmen de omstreden anti-boycotwet aangenomen. De wet geldt voor 'de staat Israël, een van haar instellingen of een gebied onder haar controle' en voorziet erin dat elke persoon of organisatie die zegt schade te hebben geleden door een boycotoproep een claim kan indienen tegen degene die opriep tot een boycot.

De wet beperkt zich niet alleen tot een economische boycotoproep, ook culturele en academische relaties met de staat Israël of instellingen onder Israëlische controle worden beschermd door de nieuwe wet. Israëlische mensenrechtenorganisaties stappen naar het hooggerechtshof om de anti-boycotwet ongedaan te maken. Tegenstanders zeggen dat de wet een inperking van de vrijheid van meningsuiting inhoudt en niet in een democratie past.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.