HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amsterdamse krakers betrekken speculatieobject

AMSTERDAM, 11 JULI 2011 - Een grote groep krakers heeft zondag de bovenverdiepingen van een voormalig koetshuis in de Amsterdamse Swammerdamstraat gekraakt. Maandag deed de eigenaar een vergeefse poging om de krakers eruit te zetten.


De krakers van Kraakgroep Oost namen het leeg staande pand zondagmiddag in bezit. De gealarmeerde politie mocht van de bezetters de leegstand niet met eigen ogen constateren. Vorig jaar werd Swammerdamstraat 12 ook al bezet, maar de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid tv-toestellen en tabakswaren was voor de krakers destijds reden het perceel snel weer te verlaten.

Nog geen 24 uur na de kraakactie van afgelopen zondag belden de bezetters
de kraak-alarmlijn omdat de eigenaar met wat makkers verwoede pogingen
ondernam om vanuit de niet gekraakte benedenruimte een doorgang open te
breken naar de boven gelegen verdiepingen. Daar slaagden ze niet in,
waarna de krakers de situatie weer onder controle kregen. Maar ze blijven
alert voor een nieuwe illegale ontruimingspoging van de eigenaar.

Aan het uit 1884 daterende voormalige koetshuis werd volgens de krakers de laatste jaren volop geld verdiend. Erik van Toorenburg kreeg het perceel in 2006 voor 560.000 euro in bezit. Een jaar later werd de man gearresteerd vanwege een asbestschandaal waar diens Diacra BV aan gelieerd was. Vervolgens kwam het pand in handen van LFB Vastgoed Beheer, een bedrijf dat geld verdient aan splitsing van percelen.

LFB Vastgoed zegt van plan te zijn Swammerdamstraat 12 te renoveren. De Welstandscommissie wees de renovatieplannen echter af. De krakers denken dat de eigenaar daar bepaald niet mee zit en rustig de herontwikkeling van de Wibautstraat en directe omgeving afwacht om zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen aan het pand.

“Terwijl met hard politie-optreden mooie vrijplaatsen zoals Schijnheilig worden ontruimd, beschermt het kraakverbod witte boord criminelen zoals LFB en Van Toorenburg”, aldus de kraakgroep. Tevens eisen zij de vrijlating “van de onschuldige gevangenen van 6 juli en de vervolging van de echte criminelen van de huizenmarkt.”Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.