HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ludieke krakers gemept en aangehouden

AMSTERDAM, 5 JULI 2011 - Bij de ontruiming van culturele vrijhaven Schijnheilig in de hoofdstad is dinsdagmorgen een gezellig straatfeest ontaard in politiegeweld. De politie hield 150 personen aan.


Tegen half zes in de ochtend was er reeds sprake van drukte op de Passeerdersgracht in Amsterdam. Zo'n honderd sympathisanten namen deel aan een 'feestje' om daarmee het einde van Schijnheilig te vieren. Druppelsgewijs kwamen steeds meer mensen af op het ludieke ontruimingsprotest waaronder activisten, kunstenaars, studenten, krakers en pers.

Op beide hoeken van de Passeerdersgracht stonden krakers op de uitkijk om nauwlettend de komst van de politie in de gaten te houden die, naar men al op had geanticipeerd, vroeg zou arriveren. Rond half zeven glooiden de eerste politiebusjes aan de horizon die slechts een voorbode zouden zijn van de opkomst van een massale politiemacht.foto's roeben vkn


Een half uur later werd het straatfeest hardhandig de kiem in gesmoord door de ME, gesteund door leden van het BraTra-team, die er meteen op in begon te rammen. De organisatie van Schijnheilig had vooraf nadrukkelijk aan omstanders en de autoriteiten laten weten dat het een vreedzaam protest moest worden. Men diende op positieve wijze te ageren tegen de ontruiming van hun cultuurbolwerk.

Maar daar had de politie geen enkele boodschap aan. Wie niet uitkeek en net te dicht in de buurt van de ME kwam, kon de wapenstok vol in het gezicht verwachten. Daarentegen hielden krakers zich vrij rustig met een beetje verfgooien en wat andere rotzooi waardoor de ME binnen een kwartier iedereen van de Passeerdersgracht naar de Prinsengracht had verdreven. Enkele activisten die zich aan een ton hadden vastgeketend bij de ingang van het pand werden losgemaakt maar wisten later te ontsnappen.Een demonstrant werd hardhandig in het gezicht geslagen door een lid van de BraTra


Inmiddels was de sfeer behoorlijk grimmig geworden met een overdaad aan ME, gewonde feestvierders en een tiental politiebusjes op de grachten. Om de boel nog verder te laten escaleren reden twee politiebusjes kort na elkaar in op de verdreven demonstranten op de Prinsengracht. Vervolgens liep de ME ook via de andere kant de Prinsengracht op zodat meer dan 140 mensen in werden gesloten. Wie alsnog weg wilde had pech.

Langzaamaan werd de groep dichter bij elkaar gedreven inclusief de sambaband die al die tijd onverstoorbaar verder bleef spelen alsof er in geen velden of wegen politie te bekennen was. Uiteindelijk na twee uur kreeg de ingesloten groep te horen dat iedereen aangehouden zou worden. Eén voor één werden de op straat zittende demonstranten door stillen opgepakt, dat nog een tijdrovend klusje bleek te zijn aangezien niet iedereen zich even makkelijk op liet pakken. Wie het waagde niet al te bereidwillig te zijn, kreeg politiegeweld voor de kiezen.Mensen worden de Passeerdersgracht uit gedreven


De razzia ging aan passanten niet onopgemerkt voorbij. Naast veel pers stonden onder luid gejoel toeschouwers en sympathisanten aan de overkant van de gracht toe te kijken naar het machtsvertoon van de politie. “Alle arrestanten vrij!”, werd er gescandeerd. Drie stadsbussen vol met arrestanten werden afgevoerd naar Zuid-Oost en het hoofdbureau aan de Marnixstraat.

Pas na enkele uren te hebben vastgezeten kregen ze te horen dat ze waren aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Van de 150 aangehouden krakers en symphatisanten blijven er dinsdagavond nog 67 vastzitten. De rest is in de loop van de dag heengezonden. Van de 67 arrestanten zitten er nog zeven vast wegens openlijke geweldpleging. De rest moest nog blijven omdat ze hun identiteit niet wilden prijsgeven.Nadat al twee keer een politiebusje in is gereden op de demonstranten wordt het derde busje tegengehouden


Wat een mooie afsluiting had moeten worden van anderhalf jaar Schijnheilig in het voormalige schoolgebouw aan de Passeerdersgracht is uitgelopen op onnodig politiegeweld. In dit pand, waar nu na de ontruiming koper noch plan voor is, heeft het collectief Schijnheilig tal van exposities, filmavonden, concerten, workshops en volksgaarkeukens gefaciliteerd. Ze wisten verschillende dagvaardingen voor ontruiming succesvol te trotseren en hebben tot de laatste snik gestreden voor behoud van hun pand.

Naast de culturele vrijhaven werden in Amsterdam vandaag ook panden en woningen ontruimd in de Van Hogendorpstraat, Bos en Lommerplantsoen, Noorderakerweg, Nieuwe Hemweg, Leeuw van Vlaanderenstraat, Zeeburgerpad, Ceintuurbaan, Singel en 2e Lauriersdwarsstraat. Daar ging het een stuk rustiger aan toe. De meeste adressen werden leeg aangetroffen en er zijn verder geen arrestaties verricht.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

333 - September 30, 2011 - 03:54 pm
d


333 - September 10, 2011 - 07:34 pm
333


jopie alleszaag - July 08, 2011 - 07:46 pm
die ene is goed geraakt zeg!!
complimenten voor die agent


jan & alleman - July 08, 2011 - 01:25 pm
@ crust as fuck

ik denk dat de onmderdrukking van de joden door de Farao's destijds nog heet meest overeenkomt met wat ons straks te wachten staat. Geen 19de eeuw maar de tijd van Ramses waarin zieken, gehandicapten en bejaarden met zware stenen moesten bouwen.

Waaruit overigens wel de mooie piramiden zijn voortgekomen. Het boek openbaring eindigt ook met een equivalent van de 7 plagen van Egypte.

dus crust as fuck, we gaan niet terug naar de 19de eeuw maar naar de tijd van de Farao's. als je dat maar weet. Dit weet je als je de bijbel leest. En niet meneer Bakoenin.


jan & alleman - July 07, 2011 - 02:14 pm
@ crust as fuck,

als je zegt dat we terug worden gezet naar de 19de eeuw begrijp je deze tijd niet goed.

De komende decennia zijn uniek in de geschiedenis van de mens omdat 1. satan voor het eerst sinds de schepping in de gevangenis op aarde wordt geworpen en 2. christus gaat regeren.

Dus we worden niet naar de 19de eeuw terug gezet maar naar het stenen tijdperk, althans maatschappelijk, niet technologisch.

Dat de PVV stemmers in de jaren 70 niet massaal naar de stembus gingen, kan alleen worden uitgelegd aan de hand van zoiets als een tijdsgeest en hemelse machten die bepalen wat er op aarde gebeurt.

we leven in een zeer unieke tijd.


jan & alleman - July 07, 2011 - 09:01 am
@ Naamloos,

"en er racisten seksisten en wilders stemmers voor terug komen"

Oh ja, alternatievelingen zijn zulke beschaafde nette mensen waar je van op aan kunt, of niet?


@ crust as fuck

omdat we in de bedeling van genade leven die overigens ten einde loopt en God aan ons mensen tijdelijk het alleenrecht heeft gegeven. Met alle gevolgen van dien. Inderdaad, de rijken worden rijker, de armen armer.


De Waarheid is Hard - July 07, 2011 - 02:02 am
Een vredelievend straatfeest...
Ik kom op nogal wat festivals en andere (straat)feestjes... Echter Hoe vredelievend ben je als je verfbommen, schuimbommen en andere zooi hebt waar je mee kan gooien? Dan heb je de rel gewoon voorbereid...

Ravage zegt het zelf : "Daarentegen hielden krakers zich vrij rustig met een beetje verfgooien en wat andere rotzooi waardoor de ME binnen een kwartier iedereen van de Passeerdersgracht naar de Prinsengracht had verdreven."
Dus actie van krakers = reactie van ME.

@nn
"Ik denk dat Adje en Waarheid is Hard deel zijn van het opniniemakende opruiende internet team van de politie. Je ziet dit soort comments overal, terwijl op straat zowat iedere burger sympatiseerd. "
Ik heb in de diverse repo's niet heel veel sympathiserende burgers gezien. Ja een groep sympathiserende krakerachtige types die aan de overkant leuzen stonden te roepen, zonder direct een defensieve lijn voor schijnheilig te vormen.
Maar zoals je zelf al concludeert zie je dit soort "comments" overal, dus zijn er blijkbaar ook genoeg tegenstanders die niet sympathiseren met krakers. Want als je negatief bent over krakers hoor je ineens tot de "opniniemakende opruiende internet team van de politie". Mijn sympathie voor krakers is echter gestorven toen in diverse kraakpanden levensgevaarlijke boobytraps gevonden werden in combinatie met de ravage die in een gemiddeld kraakpand wordt aangericht. En dat alles onder de noemer het leefbaar houden van een maatschappij.

Inderdaad... Stop met liegen of op zijn minst met het verdraaien van halve waarheden.


crust as fuck - July 06, 2011 - 03:30 pm
Gisteren werden krakers en symphatisanten gessommeerde de Prinsengracht te verlaten, terwijl ze ingesloten waren door ME linies. In de geweldsinstructie van de politie staat dat demonstranten die door de linie heen willen, met geweld weer de demo in gezet mogen worden. Misschien dat deze conflicterende regels het uiteen vallen van de demo en een gweldloos verloop van de ontruiming wel eens bemoeilijken....Verder moeten alle agenten hun kop eens uit het zand halen en realiseren dat alle leuke jongerencentra, waar ze vroeger ook heen gingen gesloten worden. Veel van die centra waren mogelijk door de lraakbeweging.
Over de hemelse krachten... Als er een god is, waarom worden er dan zoveel mensen uit6gebuid en zit de rijkdom bij zoooo weinig? Is dit omdat de mensen met rijkdom uitverkoren zouden zijn... Klinkt een beetje als Hitler, Osama, Marx, de Mormoonse kerk en vele anderen extremistische groeperingen...

ACAT... All Cops Are Targets


naamloos - July 06, 2011 - 02:24 pm
Dankbaar ben ik voor het fijt dat ik een jeugd heb gehad in een omgeving dat vol zat met creativietijd kleur lieve mensen ruimte om hutten te bouwen ruimte om vies te mogen worden en mezelf te ondwikkelende tot een fijne burger. Jammer is het dat alle vrijheid langzaam weg word gedreven en er racisten seksisten en wilders stemmers voor terug komen


jan & alleman - July 06, 2011 - 01:55 pm
krakers/anarchisten met:

- maatschappij kritische standpunten
- intellectuele politieke analyses
- "bewustwording" van maatschappelijke tegenstellingen
- protesthouding t.a.v. kapitalistische verhoudingen
- "bewuste" keuze in een roerig politiek klimaat
- interessante intellecuele boeken van Arthur Lehning/M. Bakoenin

= toekomstige femke halsema's


jan & alleman, seksist - July 06, 2011 - 10:31 am
ik snap de reactie van ad ook wel; anarchisten en krakers zijn bij uitstek kapitalisten en darwinisten in spe. als ik die foto's zie weet ik genoeg en zie ik de toekomstige verdonks, fortuins en femkes al klaar staan.

anarchisten = lekkere wijven en blowende mannen met een grote bek, leidersfiguren en arrogante troela's. daar mag de ME best eens op in meppen.

jammer want het idee van kraken heeft wel wat.


jan & alleman - July 06, 2011 - 09:47 am
@ erik d.e.a

ik ben ook geen krakerfan maar dit soort domme antwoorden slaan nergens op.

@ crust as fuck,

dat we terug worden gemept naar de 19de eeuw, dan kun je je afvragen activisme inderdaad werkt. het zijn de hemelse machten die het doen.


Erik echte amsterdammer - July 06, 2011 - 08:47 am
Huur of koop een woning net als ieder ander. kun je dit niet betalen, ZOEK werk.
Ik wil ook wel gratis wonen maar betaal ook elke maand m'n hypotheek waar ik voor WERK (met liefde).
Stelletje profiteurs.


karel - July 06, 2011 - 01:53 am
wat was schijnheilig geweldig. met tranen in mijn ogen ervaar ik nu het verlies... tientallen mensen zetten zich al jarenlang in voor de cultuur oppositie in amsterdam. de mensen van schijnheilig zijn dapper en ik ben trots op ze. ik treur om het gemis voor de stad en voor al die vele mensen die nu een belangrijke plek missen. ik hoop dat schijnheilig het weer gaat doen! wat jullie doen is niet door de markt op te lossen. zonder die inzet bestaat het niet. jullie zijn nodig, zo ervaar ik dat. ik wil daar aan bijdragen!

dank voor alles! voor eeuwig dankbaar en volgende locatie ga ik direct mee helpen! nogmaals dank voor alles!

grt, karel


Stop met liegen - July 05, 2011 - 10:55 pm
Haha goed dat jullie er uitgegooid zijn, en doe nou niet of burgers het met jullie eens zijn! De verdraagzaamheid richting krakers is ver te zoeken! DUS STOP MET LIEGEN! KRAKEN IS DIEFSTAL!


NN - July 05, 2011 - 10:40 pm
Ik denk dat Adje en Waarheid is Hard deel zijn van het opniniemakende opruiende internet team van de politie. Je ziet dit soort comments overal, terwijl op straat zowat iedere burger sympatiseerd.


00101 - July 05, 2011 - 10:18 pm
..iets negatiefs richting adje, maar voel me ff niet verbaal in staat zoiets te verwoorden...wel een vraag, waarom reageer je hier


toevalligepassant - July 05, 2011 - 09:53 pm
@ De Waarheid is Hard

Zeg wereldvreemde dictatuur/politiestaat aanhangende psychopaat. Je bent niet helemaal goed bij je hoofd jij...


De Waarheid is Hard! - July 05, 2011 - 09:34 pm
Wat mij opvalt... Het gejank van zogenaamde krakers en sympathisanten over het gebruik van geweld door de Politie.
Ik begrijp dat het moeilijk is om gehoor te geven aan het bevel jezelf te verwijderen.
Het bevel is simpel. U dient zich te verwijderen anders zal geweld worden gebruikt. En dat een keer of 3 herhaald. Vakkundig knip en plakwerk in diverse repos laat de waarschuwingen niet horen!
Niets is minder duidelijk als geen gehoor geven aan het bevel dat geweld zal worden gebruikt. Ook al is het een "gezellig straatfeest". Was er voor het straatfeest overigens een vergunning aangevraagd? Oh nee.. ook al een overtreding.

Dan het geweld bij de aanhoudingen... Verzetten tegen de aanhouding? Dan mag geweld gebruikt worden. Maar als het allemaal zo onredelijk is geweest, dien dan een klacht in bij de nationale ombudsman. Of zal deze concluderen dat binnen de marges van het recht is gehandeld.

Hoe lang zal deze voor jullie negatieve reactie op het net blijven?
Kraken gaat al heel lang niet meer om idealisme.


crust as fuck - July 05, 2011 - 09:17 pm
@Adje,

jaren lang heb ik gekraakt en mijn pandjes zijn altijd in overleg, nahet rondkomen van een bestemmingsplan van de eigenaar, terug gegeven. Kraken is ook bedoelt om verkrotting in de stad tegen te gaan, vandaar dat er ook in arme buitenwijken veel gekraakt word. Daarnaast heeft ieder mens een woonrecht, voor mij weegt dat zwaarder dan het recht op ongelimiteerde xelfverrijking over de ruggen van mensen die al niets hebben. Snapt u niet dat de westerse wereld al sinds de jaren 80 steeds verder terugkeert naarde situatie als voor de sociale revolutie in de jaren rond 1900. Als er straks ook harder aan het midden inkomen gaat worden gesleuteld door Rutte, ga dan lekker zelf de straat op, maar hoop niet op de krakers en andere activisten, want u bent in mijn ogen een ernstig kortzichtig persoon met de overtuiging dat Rutte ook iets om u geeft, nou newsflash, Rutte geeft alleen maar om zijn eigen portemennee en zijn machtspositie.


Wies Visser - July 05, 2011 - 08:27 pm
Schande schande schande!
Mensen die proberen om, in een pand dat al op een schandalige manier via via via via wordt ge-en verkocht en alsnog al jaren leegstaat, voor de buurt en voor alle Amsterdammers een plek te creëren waar kunstenaars, 'gewone'Amsterdammers en eenieder die geïnteresserd is in kunst, de buurt, Amsterdam, wat dan ook, een vrijplaats te scheppen, in elkaar meppen? Van der Laan, is dit goed (burge)meesterschap? Ik schaam me dood dat ik een geboren Amsterdammer ben. Als je ook maar een keer bij die mensen bent langsgeweest weet je dat het allemaal uitmate vredelievende, intelligente, aardige mensen zijn. En dan nu, na zoveel jaar na het Maagdenhuis, dit????

De vereberharding heeft dus echt toegeslagen...

Wies


adje - July 05, 2011 - 08:04 pm
opruimen dat tuig.
ze moeten afblijven van andermans eigendommen.
ongeacht wat de eigenaar met zijn pand doet.
van mij mag de politie kei hard optreden, ze wisten dat ze weg moesten!
de politie is nog veel te lief geweest!!!!!
Home


 

.

.