HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

Minima mogelijk ontzien bij verhoging eigen bijdrage GGZ

DEN HAAG, 1 JULI 2011 - Op aandrang van de Tweede Kamer gaat minister Schippers alsnog bekijken of de eigen bijdrage in de zwaardere psychologische zorg in 2012 omlaag kan. Donderdag demonstreerden tienduizend mensen op het Haagse Malieveld.


Schippers (Volksgezondheid) reageert op het verzoek van SGP en CDA om de meest kwetsbare groepen te ontzien. De vrees is dat mensen met weinig geld geen hulp meer zoeken als de eigen bijdrage voor de zwaardere Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) er is. Schippers wil bezien of de bijdrage lager kan als “het overleg met het veld voldoende oplevert.”

Eerder gaf ze nog aan dat ze erop gaat letten hoe de maatregel uitpakt voor de meest kwetsbare mensen. Schippers benadrukte in het Kamerdebat van donderdag dat niet alleen mensen met een bijstandsuitkering van deze zorg gebruik maken. “Driekwart van hen heeft een gewoon of goed inkomen. Dan is het niet raar als je ze vraagt een deel zelf te betalen.”

Vanaf volgend jaar moeten mensen die zware psychologische hulp nodig hebben een eigen bijdrage betalen van 275 euro per jaar. Een Kamermeerderheid van VVD, CDA en PVV steunen het plan van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om het mes te zetten in geestelijke gezondheidszorg. De oppositie is woedend over de forse bezuinigingen.

Tienduizend betogers lieten er donderdag 30 juni op het Malieveld geen misverstand over bestaan: de eigen bijdrage voor de tweedelijns GGZ moet een-twee-drie van tafel. Van heinde en verre waren groepen cliënten en hun behandelaars naar Den Haag gekomen. Uit Heiloo en Den Bosch, maar ook uit Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg, meldt Psy.

De pijn van de demonstranten zit in het discriminerende karakter van de eigen bijdrage. “Waarom wel in de GGZ en niet voor de behandelingen in het ziekenhuis”, vroeg Adrianne Dercksen van het Fonds Psychische Gezondheid zich af. “Dat is toch je reinste discriminatie? Bovendien is de maatregel stigmatiserend. De minister neemt psychische ziektes niet serieus. Hiermee zet je het denken over psychische problemen jaren terug in de tijd.”

Tegen het einde van de manifestatie kregen de Kamerleden van de coalitiepartijen het hard te verduren. Door het gejoel en gefluit wisten ze zich amper verstaanbaar te maken. Ook Karen Gerbrands van gedoogpartij PVV sloeg er niet in meer dan een paar zinnen tot de massa te richten. “Als we nu niets doen is de zorg over een aantal jaren niet meer te betalen”, bracht ze naar voren. Om vervolgens de problemen terug te voeren op een “fout in het systeem” die hersteld moet worden. [foto: Mieke Schlaman/Psy]



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

pimpernel - July 04, 2011 - 11:51 am
ik hoop het van harte want ik wordt ook een beetje ziek en misselijk van die crisis....
ondanks dat vele een bijdrage leveren aan de maatschappij zijn deze mensen toch wel de laatste groep die het veroorzaakt heeft...waarom moeten hun bloeden ..maar je kan het 3 duizend keer uit leggen je zit tegen een blok beton aan te lullen...toch succes mensen met jullie acties


mammeloe - July 01, 2011 - 06:53 pm
is het nu de bedoeling dat ik in juichen uitbarst?




Home


 

.

.