HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Foutje Turkije:
40 Koerden gedood
 

ANKARA, VR 30 DEC 11 - Turkije geeft toe dat de luchtmacht woensdagnacht per ongeluk in het grensgebied met Irak burgers heeft gedood in plaats van Koerdische rebellen. Bij de aanval kwamen minstens 40 mensen om.


De Turkse legerleiding had woensdagavond haar troepen bij de grens gewaarschuwd dat er mogelijk aanvallen van Koerdische rebellen op handen waren. Onbemande vliegtuigen (drones) hadden een groep mensen waargenomen die op weg was naar Turkije via een bergpas die in het verleden door Koerdische rebellen is gebruikt. Na de dodelijke beschietingen bleek dat het dorpsbewoners betrof.

Turkije verklaarde aanvankelijk dat de aanval was gericht tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Het bombardement zou bovendien zijn uitgevoerd over de grens, in het noorden van Irak. In dat gebied wonen volgens Turkije geen burgers en heeft de PKK zijn bases. Turkse militairen vallen er vaker Koerdische doelen aan.

In de loop van donderdag groeide echter de twijfel. De vicevoorzitter van de Turkse regeringspartij AKP erkende dat het leger een 'operationeel ongeluk' kan hebben begaan. "In naam van mijn partij wens ik onze verbijstering en ons verdriet uit te drukken. Als er sprake is van een fout, een blunder, mag u er zeker van zijn dat de zaak niet zal worden toegedekt", aldus vicevoorzitter Celik.

De Federatie Koerden in Nederland (FedKom) veroordeelt “de massamoord in de scherpste bewoordingen en roept de internationale gemeenschap op om de schuldigen van deze oorlogsmisdaad aan te klagen en voor het internationaal strafhof te brengen.” Fedkom hekelt de rol van premier Erdogan, die de Koerden keihard zou aanpakken. “Er zitten onder de regering Erdogan meer journalisten en politici in de gevangenis dan tijdens de dagen van de militaire coup van 1980.”

In de stad Istanbul gingen donderdag ongeveer 2000 Koerdische jongeren uit protest tegen de massamoord de straat op. Op het centrale Taksimplein scandeerden ze leuzen en gooiden ze stenen naar de politie. Die zette traangas en een waterkanon in. Enkele politieauto's en andere voertuigen raakten beschadigd. Verschillende demonstranten werden opgepakt.

Een officier van de gewapende vleugel van de PKK riep de Koerden in Turkije vanochtend in een verklaring op “hun reactie op het bloedbad te tonen” en “de daders verantwoordelijk te houden door in opstand te komen”. Op welk verzet de officier precies doelt, wordt niet duidelijk uit de verklaring, maar strijders van de PKK hebben in het verleden geregeld aanslagen op Turkse doelen gepleegd.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

BULLSHIT - January 01, 2012 - 11:45 pm
VOORAL GEHEIMHOUDEN DAT HET OM SMOKKELAARS GING EN DAARDOOR DIE AANVAL HEEFT PLAATSGEVONDEN.
SLIM OM SMOKKELAARS TE VERVANGEN VOOR DORPSBEWONERS
Home


 

.

.