HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Esmeralda Tijhoff

Nieuwe asielprocedure Somaliërs

 

VLAGTWEDDE, VR 30 DEC 11 - De 56 Somaliërs die uit protest tegen hun dakloosheid een tentenkamp bij asielzoekerscentrum Ter Apel hadden ingericht, zijn vertrokken. Ze hebben een deal gesloten met de IND en opvang gekregen in het AZC.


De Somaliërs nemen alsnog het aanbod van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan om een nieuw asielverzoek in te dienen. Eerder wezen ze het aanbod van de hand. De burgemeester van Vlagtwedde zei donderdag nog het kamp niet te laten ontruimen. Wel meldde zij zich zorgen te maken over de veiligheid van de Somaliërs en hoopte ze dat de demonstranten uit zichzelf zouden vertrekken.

De organisatie Vluchtelingen op Straat is content met de deal. “We zijn blij dat deze mensen niet langer in de kou hoeven te bivakkeren en in aanmerking komen voor een nieuwe meer serieuze asielaanvraag die zal worden begeleid door advocaten en vertegenwoordigers van vluchtelingen-zelfhulporganisaties. Dit biedt deze mensen een nieuwe kans.”

Dat de 56 Somaliërs het aanbod van de IND hebben geaccepteerd, werd mede ingegeven door de situatie in het tentenkamp. Sommigen waren ziek geworden door de kou. Tegelijkertijd maakt Vluchtelingen op Straat zich zorgen over het lot van alle overige illegale Somaliërs in Nederland. “Zij maken geen onderdeel uit van de IND-deal, terwijl ook zij in aanmerking willen komen voor een meer serieuze asielprocedure en onderdak in een AZC.”

De zelfhulporganisatie is het niet eens met de IND die zegt dat de actie niet noodzakelijk was. “Wij hebben de problematiek van de dakloze Somaliërs volop belicht gekregen in de media, tot in het buitenland toe. Tevens dient minister Leers zich nu beter aan zijn belofte te houden betreffende de IND-deal. Mocht de toezegging alsnog verbroken worden, dan hebben we altijd nog voldoende tenten en dekens tot onze beschikking.”

De Somaliërs begonnen hun tentenkamp op Tweede Kerstdag. Ze niet alleen dak- maar ook documentloos. De problemen van dakloze vluchtelingen in dit land zijn de afgelopen maanden verergerd nu ze niet meer in de nachtopvang voor daklozen in Utrecht terecht kunnen, behalve als ze 'kwetsbaar' zijn (zieke mensen en vrouwen). In andere steden worden ze al helemaal geweigerd, aldus Vluchtelingen op Straat.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.