HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Occupy-stroming slaat nieuwe weg in
 

OAKLAND, ZO 11 DEC 11 - De Amerikaanse occupy-stroming is begonnen met het bezetten van huizen die door banken in beslag genomen zijn. Het is een van de nieuwe tactieken die worden uitgeprobeerd nu de tentenkampen in heel wat plaatsen van de VS zijn ontruimd.


Vijf maanden geleden kreeg Gayla Newsome op het werk een telefoontje: de sheriff had haar uit haar huis gezet. Newsome wist dat haar huis in beslag zou worden genomen, maar dacht dat ze nog tijd zou krijgen om zich te verweren. Afgelopen dinsdag nam zij haar huis in Oakland Street terug, gesteund door 75 sympathisanten. In nog twintig andere steden in de VS gebeurde hetzelfde.

Het huis van Newsome wordt nu de klok rond bezet door vrijwilligers van Occupy Oakland en de Alliance of Californians for Community Empowerment. Aan de gevel hangt een spandoek met de slogan 'Red Gayla's Huis'. “Ik ben hier niet enkel persoonlijk om mijn huis terug te vorderen”, zegt Newsome. “Maar ook om de mensen aan te moedigen deze gemeenschap terug te eisen.”

Met de bezetting van huizen die in beslag genomen zijn, slaat de Amerikaanse occupy-stroming een nieuwe richting in. In de stad Oakland in de staat Californië neemt de huizencrisis inmiddels kritieke proporties aan. Tussen 2006 en 2009 kregen 15.000 eigenaars het nieuws dat hun huis in beslag zou worden genomen omdat ze te ver achter stonden met de afbetaling van hun hypotheek.

Volgens occupy zijn niet alleen de banken maar ook de overheid schuldig aan de crisis. “De laatste dertig jaar is er nauwelijks aandacht geweest voor sociale huisvesting en werd er geen enkele druk uitgeoefend op projectontwikkelaars om de prijzen betaalbaar te houden”, zegt Nell Myhand van Causa Justa. “Zo zijn we uitgekomen bij de banken die ons met roofleningen opzadelen.”

De inbeslagnames treffen vooral de armere wijken. Ze zorgen voor een toename aan criminaliteit en desintegratie van de gemeenschappen. “De oorzaak van de vele inbeslagnames in het voorbije anderhalf jaar is de stijgende werkloosheid”, zegt Robbie Clark van Causa Justa. Vooral bij kleurlingen is de werkloosheidsgraad stuitend: 19,6 procent bij zwarte Amerikanen en 15,2 procent bij Latino's.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.