HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  VN buigt zich over privacyschendingen Nederland
 

AMSTERDAM, ZA 3 DEC 11 - De recente ophef over de Nederlandse grenscontrole met camera's is één van de punten waar Privacy First zich zorgen over maakt. De waakhond heeft de Mensenrechtenraad van de VN opdracht gegeven zeven zaken van privacyschending te onderzoeken.


De afgelopen week kwam het zoveelste gevalletje van privacyschending aan het licht waar de Nederlandse overheid zich mogelijkerwijs schuldig aan maakt. Duitse media meldden dat Nederland verkeerscamera's heeft hangen bij grensovergangen. Die zouden in strijd zijn met het vrije verkeer tussen Nederland en Duitsland.

De camera's filmen de voorkant en het kenteken van auto's die Nederland binnenrijden. De marechaussee krijgt een signaal als het de moeite waard lijkt de auto te controleren. Het uitgangspunt van het systeem dat, @MIGO genaamd, is dat er wel gekeken wordt naar de herkomst van de auto's, maar daarbij zouden kentekens niet worden opgeslagen. Duitsland heeft erover geklaagd bij de Europese Commissie.

Aangezien binnen het Europese Schengengebied de binnengrenzen zijn opgeheven, heeft het toezicht niet het karakter van de vroegere grensbewaking, reageert minister Leers. De controles zijn daarom steekproeven: tot maximaal 20 km vanaf de grens, maximaal 90 uur per maand en maximaal 6 uur per dag op dezelfde (snel)weg, en slechts een deel van de passerende auto's en vrachtwagens mag gecontroleerd worden.

Het is de bedoeling dat de camera's begin 2012 in gebruik worden genomen op vijftien (snel)wegen achter de grens met Duitsland en België, en in een aantal auto's van de marechaussee. De camera's komen op de volgende locaties te hangen: A4 Hoogerheide, A16 Breda, A67 Bladel, A76 Stein, A2 Eijsden, A76 Heerlen, A74 Tegelen, N280 Roermond, A67 Venlo, A77 Bergen, A12 Zevenaar, N35 Enschede, A1 Losser, A37 Emmen en A7 Reiderland.

Het grenscontrolesysteem @MIGO is één van de privacyschendingen die Privacy First op de agenda van de VN heeft gezet. Juni 2012 zal Nederland in Genève onder de loep worden genomen door het hoogste mensenrechtenorgaan ter wereld, de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Sinds 2008 wordt de mensenrechtensituatie in elk land periodiek door de Mensenrechtenraad beoordeeld. Deze procedure vindt voor iedere VN-lidstaat elke vier jaar plaats en heet Universal Periodic Review (UPR).

Reden voor Privacy First om een aantal zaken bij de VN aan te kaarten in de vorm van een schaduwrapportage met de volgende aanbevelingen: géén nationale biometrische database, ook niet op lange termijn; géén invoering van mobiele vingerscanners; invoering van een anonieme OV-chipkaart die écht anoniem is; géén invoering van automatische nummerplaatherkenning (ANPR) zoals momenteel beoogd; openheid en opschorting van het nieuwe grenscontrolesysteem @MIGO; een vrijwillig regionaal i.p.v. landelijk EPD met privacy by design en goede wetgeving rond profiling (het profileren van burgers).



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

pimpernel - December 05, 2011 - 10:31 pm
welke grens !?


de wereld is rond toch !!!???


Willard - December 03, 2011 - 08:14 pm
Niks mis met een strenge controle aan de grens, met camera's geeft dat geen enkele vertraging voor het verkeer.
Dus wat mij betreft 7 dagen in de week, 24 uur per dag.


nab - December 03, 2011 - 07:21 pm
goed, dat ze die camera,s ophangen iedereen kan toch op het ogenblik heel makkelijk het land binnenkomen, goed dat er meer controle komt.




Home


 

.

.