HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Hedwigepolder: Holland tegen Vlaanderen
 

NIEUW-NAMEN, ZO 14 AUG 2011 - Zeeuwse tegenstanders van het onder water zetten van de Prosperpolder in Vlaanderen, hebben zaterdag op de grensovergang een protestbord op de dijk geplaatst. De Vlamingen plegen kaalslag in het poldergebied.


Het actiecomité 'Red onze polders' had honderd deelnemers verwacht, maar zaterdag kwamen uiteindelijk 25 actievoerders op de been. Ze verzamelden aan de voet van de dijk aan de Hollandse zijde van de grenspost in de Hedwigepolder, daar waar de natuur nog onaangetast is. Even over de grens hebben de Vlamingen de natuur in de Prosperpolder omgeploegd. Die oogt inmiddels als een zandvlakte, het contrast is schrijnend.

De Hollandse tegenstanders spreken van een “megakaalslag”. Om hun boosheid uit te dragen, werd er een protestbord op de grenspost geplaatst met de tekst 'Tot hier en niet verder'. Terwijl de Nederlandse regering wacht met de uitvoering van de Scheldeverdragen en nu zelfs bomen plant om niet de Hedwigepolder maar twee andere polders in Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten, gaat Vlaanderen door met het onder water zetten van de Prosperpolder.

Aanvankelijk zou ook de Hedwigepolder onder water worden gezet in het kader van natuurcompensatie. Daartoe sloten Nederland en België in 2005 de Scheldeverdragen af. In de Scheldeverdragen spraken de landen onder meer af om de Westerschelde te verdiepen en zo de Antwerpse haven toegankelijk te maken voor grotere containerschepen. Nederland beloofde daarbij de Zeeuwse Hedwigepolder te ontpolderen en daarmee terug te geven aan de natuur.

In juni echter zette het kabinet een streep door de ontpolderingsplannen, onder meer vanwege de felle Zeeuwse protesten. Het kabinet heeft een alternatief gevonden, waarvoor veel meer draagvlak zou zijn. In 2013 worden op drie plaatsen slikken en schorren in de Westerschelde vergroot. Het zijn de Slikken van Hulst en de Platen van Ossenisse en Appelzak. Later, in 2015, wordt de Schorer- en Welzingepolder bij Vlissingen onder water gezet.

De Vlamingen zijn woest en vrezen een financiële strop van 250 miljoen euro als de Nederlandse regering haar zin krijgt. De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gezegd dat Nederland de Scheldeverdragen uit 2005 dient te respecteren. “Als Nederland iets anders beslist heeft, is er een probleem”, aldus Peeters in reactie op het besluit van het kabinet-Rutte.

De Nederlandse tak van milieugroepering GroenFront! onderwijl pleegde vorige maand landverraad door de zijde te kiezen van de Vlamingen. Woordvoerder Peter Polder begon op 7 juli eigenhandig de dijk af te graven aan de Nederlandse zijde van de grenspaal. “Als de politiek het laat afweten moet je zelf het heft in handen nemen”, aldus de dijkgraver van GroenFront! “Als de dijk bij de Hedwige niet doorbroken wordt, lijkt het weer dichtgooien van de Westerschelde de enige logische oplossing.”Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.