HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Solidair met Chileense studenten
 
Foto's Roeben VKNAMSTERDAM, VR 26 AUG 2011 - In het hart van Amsterdam hielden betogers donderdagavond een solidariteitsactie voor de studenten in Chili. Daar vinden sinds drie maanden grootschalige protesten plaats voor hervormingen in het onderwijs.


De protestactie in de hoofdstad viel samen met een nationale staking in Chili die door de belangrijkste vakbond van het land was afgekondigd uit solidariteit met de studenten die al maanden protesteren voor beter en betaalbaar onderwijs. De ruim vijftig demonstranten die zich op de Dam hadden verzameld hielden op hun beurt weer een solidariteitsactie voor de stakers en de studenten in Chili.

Bepakt en bezakt met spandoeken en protestborden, waarvan een aantal in hanenpoten opgesteld, stonden ze zij aan zij in een halve kring. Passanten die zich in een straal van tien tot twintig meter van de actievoerders begaven kregen geheid een flyer in de handen gedrukt. Een kwartier na aanvang werd er keukengerei uit de rugzakken tevoorschijn gehaald om met potten, pannen en lepels in traditioneel Chileense stijl een lawaai-actie te houden.
Het muzikale protest kwam traag op gang. Voorzichtig werd er door een enkeling op een pan geslagen of was er kortstondig een toeter te horen waarna het geluid alweer snel verdween in het geruis van de stad. Daarbij moesten ze het plein delen met een paar straatartiesten die even verderop met hun versterkers duidelijk hoorbaar aanwezig waren. Langzaam lieten de betogers van zich horen waarna het in volume begon toe te nemen.

Een pokkeherrie zou het echter nooit worden. De veelal Chileense Nederlanders gooiden een relaxed ritme in hun caceroleo, zoals ze de lawaai-acties in Chili noemen. Dat gaf het getik op keukenspullen een muzikaal tintje mee. Weliswaar een kakafonie aan ritmes die dwars door elkaar heen klonk, maar altijd nog een stuk swingender dan lawaai-acties op z'n Hollands.

Nadat er ook nog een groepje Hare Krishna's al zingend langsliep, met belletjes en trommels, leek de boel even in een gekkenhuis te verzanden. De demonstranten gingen daarentegen onverstoorbaar verder met hun geswing waarna ruim een half uur later de solidariteitsactie ten einde kwam. De organisatie was tevreden met de opkomst.
In Chili ligt het onderwijs sinds drie maanden stil en zijn de straten in Chileense steden het decor van massabetogingen. Honderden scholen worden in het land bezet gehouden. Studenten en leerkrachten hebben zich massaal tegen de neoliberale onderwijspolitiek gekeerd die in hun ogen dramatisch gefaald heeft. In ruim twintig jaar tijd is het onderwijssysteem gedecentraliseerd en geprivatiseerd waardoor het openbaar onderwijs onder lokaal bestuur kwam te vallen dat echter veelal in geldnood verkeert.

Gevolg is ongelijkheid in kwaliteit van het onderwijs en een tekort aan geld voor goede educatie. De privatisering heeft ertoe geleid dat privéscholen een hoog bedrag aan lesgeld vragen dat voor de meeste Chilenen onbetaalbaar is. De studenten eisen daarom dat het onderwijssysteem weer onder de landelijke politiek komt te vallen en willen bovendien gratis openbaar onderwijs.

De actievoerders vinden steun onder brede lagen van de bevolking wat de populariteit van president Sebastian Pinera tot een historisch dieptepunt heeft doen dalen. Vooralsnog echter beantwoordt hij de acties van de studenten vooral met repressie en agressie. Bijna duizend mensen zijn de afgelopen maanden gearresteerd, naast vele gewonden die gevallen zijn bij het neerslaan van de massabetogingen.

Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.