HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Van Es zet mes in gesubsidieerde arbeid
 

AMSTERDAM, VR 19 AUG 2011 - Eind september neemt de Amsterdamse gemeenteraad een definitief besluit over de bezuinigingsvoorstellen van wethouder Van Es. Indien de gesubsidieerde arbeid wordt stopgezet komen 1.600 mensen in de bijstand terecht.


Tientallen Amsterdamse stichtingen en verenigingen dreigen in grote problemen te komen doordat de subsidie voor zogeheten ID-banen versneld wordt afgebouwd. Daardoor zal 1 januari naar schatting in één klap zeventig procent van de gesubsidieerde banen (voorheen Melkertbanen) verdwijnen, meldt Het Parool. De omstreden bezuinigingsmaatregel komt op voordracht van wethouder Andrée van Es (GroenLinks).

Als gesubsidieerde arbeid daadwerkelijk wordt beëindigd, staan er in de hoofdstad 1600 banen op de tocht. Van zorg en welzijn, tot sport, cultuur, onderwijs, natuur en milieu. In tal van sectoren zal eerdaags een enorme klap plaatsvinden. Werkenden kunnen een uitkering aanvragen en vrijwel kansloos worden op de reguliere arbeidsmarkt. Hen rest een enorme inkomensval.

De gemeente besloot in 2008 de gesubsidieerde banen af te schaffen: elk jaar verlaagde de gemeente de subsidie met tien procent. Organisaties die de ID'ers in dienst wilden houden, moesten zelf het tekort aanvullen. Veel organisaties hadden daarvoor echter geen geld, of geen geld over, en daardoor daalde het aantal ID-banen al van ongeveer 2500 toen tot 1400 nu.

Met ingang van 1 januari 2012 zal de subsidie voor ID medewerkers worden verlaagd met 40 procent. Ook is besloten om inlenende organisaties (voor WIW, WWB, Sportbeheer en voormalig Stadstoezichtmedewerkers) met ingang van 1 januari 2012 een inleenvergoeding te vragen van minimaal 40 procent van de loonkosten. Over de verdere afbouw van de subsidie zal het college dit najaar besluiten.

Abvakabo FNV doet een dringend beroep op de gemeente om af te zien van dit heilloze voornemen. Volgens de vakbond zal Amsterdam niet meer hetzelfde zijn zonder de inzet van deze werkenden voor onder andere buurthuizen, sportverenigingen, de bieb of fietsenstallingen. Volgens Abvakabo FNV-bestuurder Ben Hoogendam krijgen alle Amsterdammers last van het feit dat een de dienstverlening in heel veel situaties vermindert.

Uit niets blijkt dat wethouder Van Es rekening houdt met de financiële en maatschappelijke opbrengsten van dit werk. Daarom wil Abvakabo FNV dat het besluit verdaagd wordt om eerst onderzoek naar alternatieven te laten verrichtten, en dat daarbij ook kosten en opbrengsten in kaart worden gebracht. “Na jaren van inzet verdienen deze werknemers bovendien een betere behandeling in plaats van de manier waarop zij nu in recordtijd afgeserveerd lijken te worden”, aldus Hoogendam.

De Amsterdamse Bijstandsbond roept de betrokken organisaties waar ex-ID'ers werken en de ID'ers zelf op om politieke partijen te benaderen, schriftelijk of mondeling duidelijk te maken welke gevolgen een dergelijke rigoureuze afbouw van de gesubsidieerde arbeid heeft voor de organisaties waar ID'ers werken en om opheldering te vragen over het standpunt van de partij.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.