HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  China sluit chemische fabriek na protest
 

DALIAN, MA 15 AUG 2011 - Na grootschalig protest in de havenstad Dalian in het noordoosten van China hebben de autoriteiten besloten een omstreden chemische fabriek onmiddellijk te sluiten.


Naar schatting 12.000 mensen kwamen de straat op om de sluiting af te dwingen. Eerder deze maand sloeg een tropische storm een gat in de dijk rond de chemische installatie in Dalian, waarna het leger moest worden ingezet om een milieuramp te voorkomen. De inwoners van Dalian zijn bang dat de fabriek vervuiling veroorzaakt bij een natuurramp zoals onlangs het geval was met een kerncentrale in Japan.

In de fabriek wordt paraxyleen (PX) gemaakt, een brandbare en kankerverwekkende stof die wordt gebruikt bij de productie van polyester. Hoewel het gat in de dijk werd gedicht en de autoriteiten stellen dat er geen giftige stoffen zijn gelekt, is de bewoners van Dalian de schrik om het hart geslagen. Op internet ontstond een hevige discussie over de fabriek, waarna oproepen werden gedaan om de straat op te gaan voor een 'ommetje'.

Voor het verspreiden van de oproep werd gebruik gemaakt van weblogs en sociale media, ondanks verwoede pogingen van de autoriteiten om de oproepen te verwijderen. Tijdens het protest droegen diverse betogers gasmaskers en borden met leuzen als 'PX ga weg!' en 'Wij willen actie!'. Via mobiele telefoons werden kort daarop foto's van de politieke demonstratie verspreid op het internet.

De autoriteiten hadden de oproerpolitie ingezet om de betogers uit elkaar te drijven. Her en der kwam het tot confrontaties met groepjes woedende betogers. De betogers eisten dat de fabriek uit hun stad verdwijnt. De autoriteiten besloten in reactie op het massale protest de fabriek onmiddellijk te sluiten. Voorts deden ze de toezegging dat de fabriek naar elders zal worden verplaatst, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Het lijkt erop dat ontevreden Chinezen hun woede steeds vaker durven te uiten door de straat op te gaan. Hoe vaak dat dit jaar is voorgekomen is onbekend. Wel hebben Chinese wetenschappers uitgerekend dat er in 2009 sprake was van 90.000 'massale incidenten', zoals rellen, protesten of grote petitie-acties. Voor Peking is het veel werk al dit maatschappelijk sentiment onder controle te houden. Een grootschalige revolutie is een van de grootste angsten van de communistische autoriteiten.

Pikant detail: Chinese staatsmedia hebben zich vandaag lovend uitgelaten over uitspraken van de Britse premier David Cameron. Vorige week liet hij weten niet uit te sluiten het gebruik van sociale media aan banden te leggen, als deze worden gebruikt voor het aanzetten tot rellen. Het staatspersbureau Xinhua sprak over een "ommekeer" in het beleid van de "voormalig verdediger van absolute internetvrijheid".



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.