HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'PIM' voor opvragen persoonsgegevens
 

AMSTERDAM, ZO 14 AUG 2011 - Burgers kunnen voortaan veel makkelijker bij bedrijven opvragen wat voor informatie over hen wordt bewaard. Privacy-organisatie Bits of Freedom (BoF) heeft daarvoor een speciale site online gezet.


Uit onderzoek van BoF en de Radboud Universiteit blijkt dat bedrijven amper persoonsgegevens opsturen als mensen daar om vragen. Bedrijven zijn dat wel verplicht. Als er al informatie wordt vrijgegeven, is die vaak onder de maat. Bits of Freedom hoopt dat organisaties zich transparanter gaan opstellen als klanten vaker om hun gegevens vragen.

Om het proces te vereenvoudigen heeft de digitale burgerrechtenbeweging een website gelanceerd die consumenten helpt bij het opvragen van persoonlijke gegevens die bedrijven en organisaties hebben opgeslagen. Via de Privacy Inzage Machine (PIM) kunnen mensen onder andere banken, supermarkten, telecombedrijven en de Belastingdienst benaderen.

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen blijkt dat ongeveer 70 procent van de bedrijven en instellingen niet reageert op dit soort verzoeken. Studenten van de universiteit stuurden inzageverzoeken, maar het resultaat was teleurstellend. De reacties die wél binnen kwamen, waren onder de maat. Alleen bol.com en de gemeentelijke basisadministratie antwoordden naar behoren.

Artikel 10 van de Grondwet bepaalt dat iedereen recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer heeft. Bovendien moet op grond van dit artikel een wet bestaan die regels stelt aan het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens. Die wet moet ook een inzage- en correctierecht regelen. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is de belangrijkste wet die dat doet.

De digitale schaduw van de burger is vandaag de dag enorm. Een ieder staat geregistreerd in vele honderden, zo niet duizenden, databanken, verspreid over bijna net zoveel organisaties. Een aantal van die registraties weet je zonder twijfel wel te noemen, zoals je medisch dossier bij je huisarts en de gegevens over het abonnement van je mobiele telefoon.

Je hebt het recht om inzage te krijgen in wat bedrijven over je hebben vastgelegd. Fouten mag je corrigeren en – als de registratie niet nodig is – ook gegevens weer verwijderen. In drie simpele stappen stel je middels PIM de brief op waarmee je inzage in jouw gegevens kan vragen. BoF heeft zo'n 200 bedrijven geselecteerd waaruit je kan kiezen. Nadat je je contactgegevens hebt opgegeven kun je de brief aan de bedrijven uitprinten. Samen met een kopie van je identiteitsbewijs is dat voldoende om inzage te krijgen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.